Hem » Debatt » Kreativitet kan inte uppstå ur intet

Kreativitet kan inte uppstå ur intet

Vilken nytta kan vi ha av kreativitet i framtiden? En undersökning gjord av Adobe 2013 visade att fler än hälften av alla ungdomar i Sverige väljer bort kreativa utbildningar, eftersom de uppfattar arbetsmöjligheterna som få. Detta kan bli ett problem då många branscher nu och i framtiden kommer att efterfråga medarbetare som är kreativa, till exempel svensk industri. Vi måste fortsätta att jobba med detta i skolan. Kreativt tänkande är viktigt inte bara i de estetiska ämnena utan även i många andra sammanhang.

Men hur får vi kreativa elever? Hur kan eleverna öva på att vara kreativa?

Att behärska grundläggande tekniker är en förutsättning. I mitt fall som bildlärare kan det handla om att eleverna får jobba med vattenfärg, collage, akryl med mera. Först när eleverna vet hur de olika materialen fungerar kan de börja experimentera och blanda teknikerna. Det gäller att hitta en balans mellan att veta hur man använder färgen och uttrycka sig estetiskt och fritt. Ett gott exempel på detta är Pablo Picasso som först lärde sig grunden i klassiskt måleri och sen provade sig fram och gick sin egen väg.

Det här med att öva på att vara kreativ är intressant. Att misslyckas och göra om är en viktig del av skapandeprocessen. Det är då man lär sig och kan göra om och göra bättre. Jag uppmuntrar mina elever till att spara »misstagen« i elevmappen , just för att de är en del av processen. Eleverna har ofta svårt att se det som blev fel som något som är värt att spara på,  de vill gärna ha ett perfekt resultat på en gång. Vi måste våga göra fel och misslyckas för att komma vidare och utvecklas. När eleverna förbättrar sitt arbete utvecklar de sitt eget skapande och sin egen stil. Kreativa elever har lättare att analysera sitt eget arbete och är motiverade till att göra om och göra det bättre.

Jag brukar betona vikten av skapandeprocessen. Det viktigaste är vägen till resultatet och inte själva resultatet. Det är här jag kan följa eleven när det kommer till val av teknik och hur eleven löser problem som uppstår. Under utvärderingar med elever kan vi få spännande samtal kring processen och undersöka vad eleven har gjort och varför.

Jag anser att kreativiteten kan flöda i grupp. Det blir spännande möten och roliga idéer. Eleverna inspirerar varandra och de kan få en stark gruppkänsla.

Kreativitet kan inte uppstå ur ingenting, det behövs träning, den behöver näring, tid, tålamod, plats, många försök och den går heller inte att tvinga fram. I framtidens skola skulle jag vilja se att kreativitet och skapande värderas högt och får det utrymme de kräver.

Liv Andersen, bildlärare

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree