Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 11

Passningar och efterslängar 11

När söndagsnatten hade gått över i måndag nådde fotbollsdramatiken en höjdpunkt. Den allra sista anfallsförsöket av ett Portugal i uppförsbacke och underläge med 2-1 mot USA gav resultat. Ronaldos högerinlägg var perfekt för Varela som i fullt språng kraftfullt nickade in kvitteringen. 2-2 och så domarens signal för full tid. Ett mål som helt förändrade förutsättningarna för den sista omgången i grupp B som är rena thrillern. Alla de fyra lagen Tyskland, USA, Ghana och Portugal kan gå vidare till åttondelsfinalen. Eljest hade Portugal varit ute ur VM och USA klart för åttondelsfinal. Ännu ett fotbollshaveri för det gamla Europa stoppades i grevens tid.

Målet fick mig att tänka på den danske kritikern och poeten Hans-Jørgen Nielsens 70-talsroman Fotbollsängeln. Det är när Nielsen rör sig på planen som romanen fortfarande känns levande. När det begavs sig betraktades själva fotbollen som perifer av en del kritiker. Det som kändes mest aktuellt då var nog huvudkaraktären journalisten och marxisten Frands uppgörelse med sitt politiska vänsterengagemang. En mörk och tragisk roman.
Men centralt i Fotbollsängeln finns en ljusbåge av ett nästan magiskt samförstånd.  En möjlighet som då och då förverkligas i fotbollen som spel.  En del av spelet rent av. Frands kommer ihåg den perfekta passning han i pojkåren slog till sin kompis Franke, blivande proffs, som förädlade den till en målnick. Redan när bollen lämnar hans fot känner Frands att passningen är rätt och att det kommer att bli mål.

När bollen lämnade Ronaldos högerfot är den så perfekt den kan bli, svår för försvararna att få bort, på väg mot en idealisk mötesplats, på rätt höjd och med rätt kraft. Och i exakt rätt ögonblick skär Varela bollbanan och styr med pannan bollen in i USA:s mål. Ett ögonblick av totalt samförstånd och ordlös kommunikation. Visst, det ligger många timmars enskild träning bakom prestationen för att den överhuvudtaget ska var möjlig.  Och ändå är det kanske lättare att nå detta perfekta samförstånd inom fotbollen än i det så kallade verkliga livet. Fotbollsängeln vittnar om det.

I övrigt svarade Sydkorea och Algeriet för en riktig svängmatch som slutade 4-2 till Algeriet. The dark horse Belgien började plötsligt spela lysande fotboll i slutet av matchen mot Ryssland precis som mot Algeriet. Och med ens stod det 1-0 och Ryssland inkasserade en uddamålsförlust. Jag trodde att det var dags att stalla hästen definitivt. Men än är det liv i öket som nu är i åttondelsfinal.

Ronaldo

Varela

Dixie Ericson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree