Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 14

Passningar och efterslängar 14

Mr Blatters flying circus har nu reducerats till 16 lag. Gruppspelet är slut. Nu är det allvar. Vilken cirkus det varit i de sista omgångarna i gruppspelet. Vilket bett, om uttrycket tillåts. Uruguayan Suárez bet italienaren Chiellini i axeln.
Var det ett kärleksbett? Nej, det var nog inte. Suárez är något av en återfallsbitare. Han har gjort det förut och behöver uppenbarligen terapi av något slag. Det har kostat honom åtskilliga matcher i avstängning, Därtill har han också varit avstängd för rasistiska kommentarer. I övrigt är han en juste polare påstås det från Uruguay. Suárez verkar paradoxalt nog aldrig dragit på sig ett rött kort.

Och älska Chiellini, det kan ingen motståndarforward i hela världen. En förfaren ruffgubbe, medfödd tröjdragare och patetisk buskisfilmare – men med ett stort fighterhjärta. Bara en italiensk mor och tydligen också italienska förbundskaptener kan älska en slik calciatore.
Nu har fotbollens feodalherrar utmätt ett löjligt oproportionerligt straff för Suárez förseelse. En avstängning under återstoden av VM är självklar; allt annat är eftergifter åt hysterien och det faktum att Fifa fått ett lägligt tillfälle att visa att man är tuff mot osportsligt beteende… Fifa har ett imageproblem. Varumärket lider av Qatar-katarr och rysk mässling.

Och vad säger man om Ghana med alla sina begåvade spelare. Ett lag som bråkar inför öppen ridå och som förhandlar sig till en bonus, varav den politiska ledningen flyger in 3 miljoner dollar i kontanter för att spelarna ska få sitt nätta ”cashpack” – inför den globala byns alla mediekanaler.
”Pikant” tyckte en svensk studiekommentator. Ett ordval som visar på en omedveten kolonialistisk synvinkel. Det var inte pikant utan käpprätt åt helvete. Det värsta av allt är att Ghanas uppträdande förstärker alla kolonialistiska klichéer och ger rasister vatten på sin kvart.
Det ställer många frågor? Är det svarta pengar det rör sig om eller är det ghananska skattepengar som den politiska ledningen skeppat iväg. Hur har det bokförts? Här vore det befogat med en grundlig undersökning från Fifas sida. Fallet Ghana solkar fotbolls-VM. Men det kommer givetvis inte att ske.

Ghana fick trots bonusstimulans stryk av Portugal i en underlig match där båda hade chansen att gå till åttondelsfinal; om Tyskland gjorde sitt jobb och slog USA. Ronaldo är inte helt fit for fight  men visade vilken otrolig spelare han är. Hade han haft centimetrarna på sin sida hade nog Portugal vunnit med 6-2 i stället för 2-1 och det hade räckt till avancemang.
För tyskarna gjorde sitt jobb och vann med 1-0, inprickat av herr Müller som alltid gör mål. Matchen föregicks av spekulationer om att det nog skulle bli oavgjort eftersom det resultatet skulle räcka till ett avancemang för båda. Lagens förbundskaptener Jürgen Klinsmann och Joachim Löw i samarbete basat för Die Mannschaft – och är vänner. Det finns också en kulturell symbios. Flera amerikanska spelare har tyska rötter och spelar i en del fall i Tyskland.

Det är i sig inte helt ovanligt i den moderna fotbollen. Majoriteten spelare i Algeriet är födda i Frankrike och några spelar där också. Algeriet gick vidare från ett gruppspel för första gången. Och möter Tyskland. Plats för en överraskning.
Frankrike ser ruskigt starkt ut. Fullt av stjärnor som fungerar som ett lag. Efter sammanbrottet i Sydafrika verkar Les Bleus vara på gång ordentligt. Gruppseger men bara 0-0 mot ett tappert Ecuador med en försvarslinje som sviktade men aldrig brast trots fransmännens anstormning. Ytterligare en europé i gruppen, Schweiz, gick också till åttondelsfinal tack vare en 3-0-seger.över Honduras. Schweizarna ställs mot Argentina där Messi är vitalare än i tidigare VM.
Utfallet i den så kallade dödens grupp Costa Rica, Uruguay, England och Italien är en riktig högoddsare. Vem kunde tro att det var England och Italien som skulle tvingas åka hem.

I Italien utkrävs ansvar och utses syndabockar. En given sådan är Mario Balotelli och visst måste ha tåla kritik. Men det är en sak att få kritik för en mindre lyckad insats på planen. En helt annan är att vara spottkopp för rasister. De lämnar honom ingen ro på sociala medier. En Lega Nord-anhängare tycker att han ska återlämna sitt italienska medborgarskap.

Mario går i svaromål på instagram med ett tilltal som gör att mina ögon tåras. Jag tillhör en av världens minoriteter, vita farbröder som aldrig någonsin riskerar att diskrimineras för sin hudfärgs skull. Och jag kan inte leva mig in i en sådan djävulsk situation som säkert långsamt äter en inifrån. Och man kan inte göra något åt den. En enda sak definierar en – hudfärgen. Överallt för alltid. Vad man än gör…

”Jag heter Mario Balotelli och är 23 år. Jag har inte valt att vara italienare. Men jag har velat det starkt därför att jag är född i Italien och alltid har levt i ITALIEN. Jag har varit totalt fokuserad på detta VM och jag är bedrövad, rasande och besviken på mig själv. Ja, kanske skulle jag ha gjort mål på Costa Rica, ni har rätt, men sedan? Sedan vad är problemet. Kanske är detta allt ni skulle vilja säga? Men skulden kan inte läggas på mej ensam denna gång för Mario Balotelli har gett allt för landslaget och inte misskött någonting. ( på karaktärsnivån) alltså sök en annan förevändning därför att Mario Balotelli har hedern på plats och är redo att gå vidare starkare än tidigare med huvudet högt. Stolt över att ha gett allt för sitt land. Eller kanske ni säger, han är inte italienare. Afrikanerna skulle aldrig skuldbelägga en av sina ”bröder”. ALDRIG. Där är vi svarta, som ni kallar oss, ljusår före er. Ingen SKAM faller på den som missar en målchans eller springer mer eller mindre. SKAMLIGA ÄR DESSA SAKER. Sanna italienare! Inte sant?” (Min översättning)

Må fan ta alla rasister!

Dixie Ericson

Share

1 Kommentar för “Passningar och efterslängar 14”

  1. Gunnar Norrman

    Du har rätt Dixie. All media fokuserar på Suárez oc h hans bett, Det var förstås fel, men det straff han får av FIFA (Jag höll på att skriva FIFFLA) saknar alla rimliga proportioner.Och visst är det Ghanska fotbollslagets uppträdande arrogant och skamligt, men att den Ghanska regeringen skickar in 3 miljoner dollar för att laget ska få glänsa runt i Brasilien är mer än upprörande. Det är skandal av stora mått. Sen kan de forna kolonialmakterna sitta och peka finger: ”Se hur dom är….”

    Nederländerna är mina klara favoriter. Dom spelar underbar och inspirerande fotboll, och spelarna har med sina familjer till Rio, där dom inkvarterade. Spelarna skriver gärna autografer och syns roa sig i Rio, när det inte är match nästa dag. Jag hoppas dom tar guld!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree