Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 15

Passningar och efterslängar 15

”Svalorna” dök upp eller snarare dök ner överallt på planen. Men någon sommar i spelet blev det inte i den första åttondelsfinalen mellan Brasilien och Chile. Att göra en ”svala” är att filma på tyskt fotbollsspråk. Somliga spelare har i horisonttalläge förfinat sin frisparks- och strafftrånande blick. Och som när den inte ger utdelning skakar på huvudet och grimaserar åt domarens uppenbara kompetens.
Det mesta av skådespeleriet var bortkastat på den coole engelske domaren Webb. Han är mest känd för att inte ha visat ut holländaren De Jong i 2010 års VM-final mellan Spanien och Holland. Där De Jong kreerade den flygande holländaren och planterade alla sina dobbar i bröstkorgen på Xabi Alonso. En spark som lett till allmänt åtal överallt utom på fotbollsplanen.
Filmningsfrekvensen och tröjdragningarna är fotbollsindustrins gissel. Det inverkar menligt på underhållningen. Matcherna blir orytmiska och den ena palavern avlöser den andra. Polsk riksdag är ibland bara förnamnet.
Så var det också i detta finaldrama. Men spänningen var det inget fel på. Vid full tid och efter förlängning stod matchen 1-1 efter full tid. Alltså straffslagning. Den vann Brasilien. Målvakten Júlio César vann samtidigt inträde bland de odödliga brasilianska fotbollsfantomerna genom att rädda två straffar. Brasilien vidare på gränsen till nervsammanbrott. Höjdarna drog nog en suck av lättnad. Fotbollsdrogen har bedövat proteströrelsen även om en del strejker fortfarande pågår.

Det var Sydamerikas dag för i den andra åttondelsfinalen möttes Colombia och Uruguay. Colombianerna är en knallsensation och visade att deras framfart i gruppspelet inte var en tillfällighet. 2-0 skrevs segern till. Båda målen gjordes av Rodriguez. Det första var ett ”antologimål”, en benämning för ett vackert som finns i italienskan, portugisiskan och franskan. Rodriguez tog perfekt ner en undannick från Uruguay-försvaret på bröstet centralt ett tiotal meter utanför Colombias straffområde, vände på talesättets femöring och drämde till bollen med en vänstervolley som Muslera var chanslös att mota som om han suttit i tv-soffan.
I kväll får Holland bekänna färg mot Mexiko.

Dixie Ericson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree