Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 16

Passningar och efterslängar 16

Att vinna på straffar i ett stort mästerskap är en färd mellan helvete och himmel. Glädjen och lättnaden kan aldrig bli större i fotboll, för både laget och supportrarna. Efter en lång utmattande match, förlängning och ångestögonblick vid varje straff är allt plötsligt över när sista straffen är slagen.
Att förlora är däremot förkrossande för laget och och ödesdigert för ens eftermäle som spelare. Man riskerar att bli ihågkommen som den som missade och därmed förstörde chansen till avancemang. En fosterlandsförrädare rent av i extrema fall.

Den som har bäst utgångsläge är målvakten som inte kan lastas för att ha släppt in flera straffar. Det är det normala. Varje räddning är en bragd.

Cosa Rica slog ut Grekland på straffar efter 1-1 vid full tid. Vilken dramatik i det moderna tv-mediet. Närbilder på aktörerna. Snackandet,  de nära samtalen, dunkarna i ryggan, inåtvändheten, väntan, massagen, drickandet, svettdropparna. De spända ansiktsuttrycken. In- och utandningar, blicken låst på målställningen vid anloppet mot målet… Vrålen när straffen sitter där. Ansiktets ögonblickliga sorgereaktion när missen är ett faktum. Målvaktens explosiva glädje när han räddar. Kramar, kyssar, tröstens gester, gråten… Så nära man kommer spelarna. Fotbollslivet i koncentration.
En sådan urladdning sent kostar lite nattsömn också för tv-tittare. Sömnen infinner sig inte så snabbt.
Grekland var det bättre laget mot slutet och såg faktiskt ut som det skulle kunna tillfoga ett slutkört Costa Rica nådastöten. Men Costa Rica lyckades i de sista avgörande momenten.

Holland vände mot Mexiko som tycktes ha kontroll över matchen som var riktigt het i flera avseenden. Temperaturen rörde sig runt 30-gradersstrecket. dos Santos mål såg ut att räcka till. Men Holland har lirare som en Sneijder och en Robben i galopperande högform. Snabb som en iller, ständigt på språng, farlig för vilket försvar som helst… Kommer från alla håll, utmanar allt och alla. Dessutom ständigt bitande i gräset i en performance-föreställning som rör sig efter en glidande skala. Domarna ställs inför problem. Är det en ren filmning, är det kanske en filmning, är det kanske en straff eller en frispark. är det rent av en solklar frispark eller straff? Endast Robben vet.
Först utjämnade Snejder med ett klockren vrist på en nedåtnick på en hörna. Som i Inter där han var så bra. Ochoa var chanslös. Sedan fixade Robben straff eller så fälldes han.  Eller han kanske rent av tjänat ihop till en straff efter alla tvetydiga fall i kamp med mexikanska försvarare.
Men det var straff eftersom domaren dömde straff. Och Huntelaar satte den säkert.

En minnesbild dyker upp: Det var 78 i Argentina när mittbacken Björn Nordqvist i närkamp efter närkamp med  Österrikes stora målgörare Krankl till slut fick en matchavgörande och tveksam straff emot sig och Sverige.

Jag tyckte nog Mexikos taktik var lite tveksam. En alltför tidig defensiv i kombination med att holländarna satsade offensivt var ett feltänk. Man kan inte ge ett lag som Holland hörnor och spelutrymme kring det egna straffområdet utan att det straffar sig.

Dixie Ericson

 

 

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree