Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 19

Passningar och efterslängar 19

Där satt jag och följde Argentina och Schweiz i en rätt ocharmig åttondelsfinal med mycket överspel i fallen och teatraliska utspel. Men den svenska domaren Jonas Eriksson med örebroaren Matthias Klasenius som assisterande dömde lugnt och effektivt mitt i ett hav av känslor och vädjanden. Två landslag som inte väcker några som helst känslor hos mig. Det luktade 0-0 och förlängning. Men Argentina har ju sin Messi som med sin individuella genialitet bedrägligt förklädd i en gosselook över turbomotorn som kan kopplas på när man minst anar det.

Efter full tid zappade jag lite håglöst innan förlängningen skulle gå i gång. Och plötsligt såg jag det jag trodde skulle bli kvällens höjdpunkt, nämligen SD:s partiledare Jimmie Åkesson använda sig av en utländsk poet i sitt tal i Visby. Han avslutade med en allusion på några diktrader som på svenska kallas Nyårsklockarna. De är hämtade ur en långdikt av den engelske poeten Alfred Tennyson. Engelsk lord! Skandal är ett för milt ord att denne superfosterlänning förlitar sig på poesi som nästlat sig in i svenskan. Synnerligen osvenskdemokratiskt.
När vi har den svenska gymnastikens fader och ledamoten i Götiska Förbundet Pehr Henrik Ling och hans diktverk Gylfe och Asarna som riktig dryper av nordisk kärnanda och ekar av rytande hjältar. Det borde vara någonting att deklamera för att nå den rätta nivån på det korrekt svenska. Våra fäders oförfalskade stämma. Gärna iförd den Svenska Nationella Dräkten anbefalld av Gustav III för att motverka lyx och välska seder som förslappar svenskarna. Det är ingen stake i Åkessons svenskhet – men vad kan förvänta sig av en skåning.

Så tog förlängningen vid och det luktade ännu mera 0-0 och en härligt ångestladdad straffläggning. Men så i den 118 minuten fick Messi bollen och kopplade på både turbon och efterbrännkammaren och lämnade några till synes stillastående schweizare bakom sig. Nära offensivt straffområde levererande han en smekboll till snett och vint skjutande Angel Di Maria som äntligen får dit bollen. En räddande ängel. 1-0 till Argentina. Game over. Men innan Erikssons pipa gick för full tid först hann schweizaren Blerim Dzemaili höja underhållningsvärdet med en nick i stolpen och få returen på sig och se bolluslingen slinka precis utanför stolpen.
Ytterligare en hedersam förlust för en uppstickare var ett faktum.

Dixie Ericson

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree