Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 20

Passningar och efterslängar 20

Belgien kom till VM som  en dark horse. 2-0 mot Sverige i en träningsmatch på Friends Arena  varken förstärkte eller förminskade ”de röda jävlarnas” status. Stjärnan Lukaku fick delar av det  svenska försvaret att se ut som traktorer i accelerationen. Men det säger inte så mycket.
Efter att ha belgarna vänt ett 0-1-underläge till en 2-1-seger sent i den första omgången i gruppspelet var jag ändå, skam till sägandes, beredd att stalla hästen. Delvis beroende på att jag inte tillmätte Algeriet någon högre specifik fotbollstyngd.  Men där bet jag mig i tummen dubbelt.  Nu är belgarna i kvartsfinalen efter en 2-1-seger mot USA. En match som gick till förlängning där alla tre målen tillkom. De Bruyne pricksköt det första och sagde Lukaku såg ut att besegla USA:s öde efter sitt 2-0. Men USA är fighters som aldrig lägger av och Greene pressade in 2-1 i 107:e minuten. Hade Dempsey haft lite flyt, helt frispelad efter en listig frisparksvariant, hade kvitteringen varit ett faktum.
Men ”om” är en bara en snuttefilt för bedrövade fotbollssupportrar som vill drömma vidare ett tag om framgång och ära för sitt lag. Innan realiteterna har sjunkit in. Hedersamma förluster ger lång och bitter eftersmak.  Expertkommentatorn Hasse Backe hade tagit fram Ockhams rakkniv och konstaterade att för honom var alla segrar rättvisa. That’s it. Lätt som en plätt. Varför krångla till fotbollen med metafysik.  Jag är böjd att hålla med honom. Rättvisa är inget lätthanterligt begrepp vare sig på det verkliga livets eller fotbollens spelplan.

Det var rolig att se amerikanen Bedoya i aktion igen på plan.  Jag har intervjuat honom inför publik när han kom till ÖSK, där han gick från klarhet till klarhet under sina två säsonger. Det var bara en tidsfråga innan han skulle försvinna ut i fotbollsvärlden. En sympatisk, begåvad och målmedveten kille.

Kvartsfinalen mot Belgien hade förutsättningar att locka den största amerikanska tv-publiken någonsin för en soccer-match. Det sa den amerikanske fotbollskolumnisten  (soccer) Jeff Carlisle i ett inslag på The Guardian Football Weekly – en fantastiskt bra fotbollspod. Publikintresset är långsamt men stadigt på väg uppåt over there. Det beror inte på spektakulära matcher som denna. Han avfärdade ”the magic bullet theory”. Vilket härligt amerikanskt uttryck. Han såg i stället många bra små beslut av det amerikanska fotbollsförbundet som förklaringen. 

VM pausar några dagar  Kvartsfinalerna väntar.  Det gäller att njuta av den kalla och blöta sommaren.  Svensk sommar när den är som sannast och mest prövande.

Dixie Ericson

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree