Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 21

Passningar och efterslängar 21

Frankrike har sett väldigt starkt ut. Men det var en synvilla. För i kvartsfinalen mot Tyskland gick laget i kvav och räckte inte till vare sig fysiskt eller i fighting spirit. Tyskland är inget lag man slår utan tuffhet och elakt spel i närkamperna. Algeriet skakade Tyskland betydligt mer i åttondelen.
Matchens enda mål kom på en gratisfrispark för tyskarna där mittbacken Mats Hummels höll undan de taffliga franska försvararna med en rak arm och lyckades förlänga bollbanan med en nick. Ribba in. Perfekt frispark av Kroos. Därefter kontrollerade tyskarna matchen. Skickliga, kyliga och offerviliga. Fransmännen hade en del chanser men de kändes aldrig riktigt farliga.

Jag satt sedan och väntade det andra tyska målet. När man har två sådana forwards som Klose och Müller på planen luktar det mål hela tiden. Och det var mycket nära flera gånger. Tyska försvaret spelade bra. Och Neuer i målet är en bra målvakt som också är en bra utespelare. Han är på väg att skapa ett målvaktsspel för 2000-talet.

VM är igång igen. Med alla sina berättartrådar i ett nystan att jonglera med. Ingen detalj är för trivial i detta tingeltangel av kommenterande.
Det började i mål, mål, mål… Målsnittet var i klass med VM 1958 i Sveriges då ÖSK:s store spelare och ledargestalt Orvar Bergmark tog en backplats i världslag.
Men i kvartsfinalerna minskade målen och nu blev det bara ett mål.
Det känns också som att VM är några nummer för stort och åtskilliga miljarder för dyrt i ett land där eländets myckenhet för de många tillhör livsvillkoren.  I ett enormt land där alltför många små gosse- och flickebarn mot en billig penning säljer och upplåter sina kroppar till främmande män att hantera och spruta sin sperma i. Ett sexturistland på väg att ta över Thailands plats som marknadsetta. Ett land där regeringen ”pacificerat” favelorna med hjälp av militära operationer. Och där ett sportsligt misslyckande kan utlösa en protestvåg som egentligen verkar ha stannat upp mitt i rörelsen.

Dixie Ericson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree