Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 25

Passningar och efterslängar 25

En lång oavgjord matchs färd mot straffavgörande. Och åtföljande sömnbrist. Semifinal två mellan Holland och Argentina levde inte upp till förväntningarna rent fotbollsmässigt. Men finalplatsen i potten garanterade spänningen. Också för en rätt neutral åskådare som jag.

Det var uppenbarligen två förbundskaptener och lag som gick ut för att spela safety first och radera ut motståndarens primus motor. I Holland Robben och i Argentina Messi. Två dribblers med blick för spelet och wham i tillslaget som faktiskt kan avgöra matcher på egen hand. Här fick de inte mycket utrymme. Allt enligt ritningarna.

Men ändå var Robben nära att avgöra precis innan matchen gick till förlängning. Han tog sig igenom motståndarförsvaret i flygande fläng från vänster och vinklade bollen mot det långa bortre hörnet. Där utrusande Moreno i Argentinamålet omöjligen kunde täcka av helt. 1-0 var i görningen. Men vips dök Mascheranos högersko upp i en exakt tajmad glidtackling och bollen styrdes utanför. Två ess i action.

Mascherano var en av två stora försvarare på planen. Han kanske inte borde ha varit kvar på planen då. Han hade tidigare skallat ihop med en holländarna och visade tydliga tecken på hjärnskakning. Men skådespelet går före spelarnas hälsa. Hoppas att han inte får några men av det.
Den andra var Hollands mittback Vlaar som flera gånger fick stopp på Messi genom att erövra bollen med tacklingar som var så exakt tajmade att om han kommit några bråkdelar av en sekund för sent hade det medfört ett rött kort.

Vlaar  kommer ändå inte att ha några positiva minnen av kvällen. Hans straff, den första för kvällen, räddades av Moreno som definitivt blev kvällens argentinare genom att också rädda Sneijders straff.

Holland hade inte som mot Costa Rica bytt in reservmålvakten Krul för att vakta målet i straffslagningen. Ordinarie målvakten Cillesen dribblande två gånger inom eget straffområde. Helt otroligt. Aktioner som i en övrigt händelselös match framstod som dåraktigt modiga.
Cillesen fick händerna på en av straffarna men lyckades inte styra den utanför målet. Noll räddningar och därmed får Holland hålla till godo med en bronsmatch mot Brasilien. Den känns överflödig rent av. En longör där ett sargat Brasilien ska försöka komma tillbaka och rädda sin heder, som det heter, mot ett tröttkört Holland. Spelarna vill nog helst åka på semester för att vila upp sig för diverse ligastarter.

Det märktes på Robben att allt matchande i hetta och ett fotbolls-VM:s hetluft hade tagit en del spring ur hans ben. Samma sak med Messi. En del experter hävdar också att argentinaren ännu inte är 30 nu tvingas att spela ett annat spel. Speeden är inte densamma och han måste ransonera sina löpningar.
Han har spelat på allra högsta nivå i något mer än ett årtionde och har tagit mycket stryk i närkamperna. Men hans acceleration är ändå helt otrolig och hans speluppfattning, tillslag och bollkontroll ger honom en unik spetskompetens. I sista förlängningskvarten drog han med ens iväg förbi Vlaar på högerkanten ner mot kortlinjen, skar in mot målet och spelade bollen perfekt snett bakåt. Men ingen av medspelarna fick till själva avslutet.

Om Messi blir världsmästare på söndag täpper det nog till truten på en viss Maradona.

Dixie Ericson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree