Hem » Recension, Utställningar » Utställning: Särlingskonst i Köping

Utställning: Särlingskonst i Köping

Karl Johan Lindholm

Köpings museum

29 mars-23 november.

betyg-4

 

bild 1Karl Johan Lindholm (1861-1918) var en anspråkslös mångsysslare. Han föddes i Vekhyttan i Närke och i vuxen ålder drog han sedan omkring. En luffare kanske. Mest verkar han ha arbetat som dräng på olika platser i Mellansverige innan han dog i tuberkulos sittande i en soffa på vinden i huset där han bodde. Att han alls är ihågkommen beror nog på att han efterlämnade sju märkliga konstverk som hittades några år efter hans död. Dessa finns nu på Köpings museum. Hur de hamnade där, varför Lindholm gjorde dem och varför de fick det utförande som de har och mycket annat runt honom vet vi inget om.

Hans konstverk är ambitiösa och ofta stora i formatet. Många är utpräglat högtidliga i motiv och upplägg – triptyker med religiösa och eller kungliga motiv. En lappkåta och något som kanske är ett självporträtt (med gloria) sticker ut något från de andra bilderna.bild 3b

Museichefen Roy Cassé är den som samlat ihop det lilla vetande som finns om Lindholm, ibland kallad Nibblebacketoken. Så här säger han i en intervju i Bärgslagsbladet:

”Det är blandade motiv, kungar, Kristus, herr och fru Djävul, spelmän och dansande par. Det är religiös folkkonst. Det är oklart när tavlorna är gjorda, men det är troligen sent 1800-tal.”

Dessa stora konstverk är gjorda av bös – kottar, ris, näver och bark. De är sköra och som en del av den något taffliga presentationen finns avgränsande snören och varnande skyltar. Men än är de förvånansvärt hela. Det kanske beror på att de inte har visats tidigare.

Men nu finns chansen att se dessa unika bilder. Hela sommaren visas de på det charmiga lilla museet i Köping. Ja, nästan ända fram till december. En liten utställning som ger ett fragment av en stor och mystisk föreställningsvärld. Utställningen är anspråkslös men Karl Johan Lindholm var allt annat än detta. En äkta bild 2dnaiv gott och väl i samma klass som Lim-Johan, Björnjägarn, Josabeth Sjöberg och Brokiga Blad. Ja, kanske märkligare än alla dem.

När du har sett den lilla utställningen rekommenderar jag ett besök på Skeppshandelns Stenugnsbageri som ligger strax intill. De har utmärkt fika och bra lunch.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree