Hem » Debatt » Proffsdebatt: Synpunkter på ojävighet

Proffsdebatt: Synpunkter på ojävighet

Peter Ekström har skrivit om att vara professionell bildkonstnär. Bland annat har han formulerat några budord.

Några synpunkter på de tio budorden. Punkt 8, angående att vara ojävig i en maktposition. Om det att vara ojävig betyder att man inte belastas av någon form av relation till den man ”belönar”, utesluter ju detta samtidigt att alla man har en relation till per automatik är uteslutna från att komma ifråga, för t.ex. ett konstnärligt uppdrag. I annat fall kan ju jäv hävdas, och man tvingas bevisa sin oskuld, vilket är lättare sagt än gjort. Om man i sitt uppdrag tvingas förhålla sig till frågan om jäv tvingas man samtidigt göra avkall på det att göra en fristående konstnärlig bedömning – det kan ju faktiskt vara ens bästa vän eller ryggkliare som inkommit med det överlägset bästa förslaget. Och, man kanske inte ens har en relation till den som man utser till ”vinnare”. Men tänk om man i sin maktposition försöker skaffa sig kompisar genom att tilldela dem t.ex. stipendier…? Det går alltid att misstänkliggöra något så subjektivt som en bedömning av konstnärligt värde, eller värdet av ett konstnärskap, om man känner sig förfördelad.

Ett sätt att komma runt denna problematik är att ansökningar till stipendier eller uppdrag sker utan att namnen på de sökande är synliga. För säkerhets skull skall kanske ändå ”medlem av KRO” vara synligt, i förekommande fall.

I texten ägnas ett stycke åt värdet av vårdandet av för ekonomin viktig, enskild kund. Det är lätt att se det för försörjningen gynnsamma i att ha en återkommande kund som betalar bra. Ändå måste man nog – om man har råd – överväga hur långt man är villig att gå för att tillmötesgå denna kund, för att hen ska hållas nöjd och komma tillbaka. Hur påverkas det ”det fria skapandet” och den personliga utvecklingen av kravet på att ”leverera det NN vill köpa”?

Torbjörn Helander

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree