Hem » Helgesson » Moa Martinson på Stora Hotellet i Örebro

Moa Martinson på Stora Hotellet i Örebro

moa 3Författaren Moa Martinson, född 1890 med namnet Helga Maria Scwartz, avled för femtio år sedan, den 5 augusti 1964. Hon utbildade sig tidigt till kallskänka och fick plats som frielev på restaurang Fenix i Stockholm. Sommaren 1908 arbetade Helga på Rindöbadens sommarhotell där Hilda Welander huserade. Flera anställda , däribland Helga följde sedan med Hilda till Stora Hotellet i Örebro.

”I Örebro var förhållandena vedervärdiga i det smutsiga köket, och efter en incident mellan kökschefen och en anställd blev Helga och flera andra uppsagda.”  Helga fick dock en plats på Järnvägshotellet i Hallsberg där hon stannade fem månader.

Hilda Welander var innehavare av Stora Hotellet mellan åren 1909 och 1914. Hon var en driftig kvinna som också kom att betyda en del för både Ernst Rolfs och Karl Gerhards karriärer. Karl Gerhard lärde känna Hilda 1919 då han debuterade som kuplettsångare på ett av de största och mest populära nöjestemplen i Stockholm, Fenixpalatset, som då drevs av Hilda Welander.karl gerhard 1

Moa Martinson och Karl Gerhard kom med tiden att bli nära vänner. De började brevväxla 1943 och på 1950-talet medverkade de i de turnéer som tidningen FIB (Folket I Bild) anordnade med artister och författare.

Bo Helgesson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree