Hem » Dixit » Tavecchio och Conte på plats

Tavecchio och Conte på plats

Nu har den italienska fotbollen fyllt vakanserna i toppen. Carlo Tavecchio valdes till ordförande för det italienska fotbollsförbundet Federcalcio. Efter en valkampanj där han framstod som helt ur takt med tiden. Han lyckades på kort tid att med en grovt rasistisk banan-kommentar kränka alla spelare i italienska fotboll av afrikanskt ursprung. Och att framstå som en patetisk tokskalle genom att gnälla över att han på grund av sitt ”misstag” behandlades sämre än John F Kennedys mördare Lee Harvey Oswald. Denne sköts som bekant några dagar efter mordet. Därtill hann Tavecchio med att visa missaktning för kvinnliga fotbollsspelare, som han anser vara handikappade i förhållande till män i sitt sätt att spela fotboll.

Men i Italien är detta okej.  Valet av honom delar dock italiensk fotboll i två läger, för eller emot. Det är ett sundhetstecken.

Carlo Tavecchio har i sin tur vaskat fram en förbundskapten, nämligen Antonio Conte, Juventus framgångsrike tränare som vunnit serie A med ”Den gamla damen” tre år i följd. Conte hoppade överraskande av från Juventus för någon tid sedan. Det är nog inget slumpmässigt sammanträffande.
Conte har spelar- och tränarmeriter så det räcker. Därom råder bara lite tvivel. För en  italiensk förbundskapten är ifrågasatt från första stund. Ännu har han en liten frist. Däremot har det riktats skarp kritik mot den ekonomiska uppgörelsen som har en ny konstruktion. Hans lön är 4 miljoner euro om året plus bonus. Den högsta lönen någonsin för en italiensk förbundskapten. Men det är inte där skon klämmer utan det faktum att den ena hälften betalas av Federcalcio,  den andra av  sponsorn Puma.

Det öppnar en direkt väg för sponsorn att sätta press på förbundskaptenen när det gäller laguttagningen. Sponsorn vill ju helt naturligt se ”sina” spelare i landslagströjan. Det är bra för affärerna. Det självklara argumentet mot är att en förbundskapten av Contes kaliber alltid vill vinna och därför tar ut det bästa laget utan att fästa avseende på vilka sponsorer spelarna har. Det speglar en naiv syn på verkligheten och kommersialismen och pengars makt och mänsklig svaghet.
Tavecchio är en Berlusconi-man och liksom mästaren ser han inga som helst problem med inbyggda intressekonflikter. De finns helt enkelt inte. Om andra ser dem är det deras problem.
Rättrådighet får helgonen stå för.

Dixie Ericson

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree