Hem » Film, Film & TV, Recension, Videohyllan » DVD: The ABCs of Death

DVD: The ABCs of Death

The ABCs of Death

Skräck, USA, 2012
Njutafilms, 2013
Regi: Kaare Andrews, Angela Bettis, Adrián García Bogliano, Bruno Forzani, Hélène Cattet, Ernesto Díaz Espinoza, Jason Eisener, Xavier Gens, Jorge Michel Grau, Lee Hardcastle, Noboru Iguchi, Thomas Cappelen Malling, Anders Morgenthaler, Youshihiro Nishimura, Banjong Pisanhtanakun, Simon Rumley, Marcel Sarmiento, Jon Schnepp, Srdjan Spasojevic, Timo Tjahjanto, Andrew Traucki, Nacho Vigalondo, Jake West, Ti West, Ben Wheatley, Adam Wingard, Yûdai Yamaguchi.
Skådespelare: Ingrid Bolsø, Iván González, Kyra Zagorsky.
Längd: 123 min
Utkommen på svensk dvd: 2013-06-12

betyg-2

abcofdeath”A is for Axe, B is for Bullet, and C is for Castration” säger trailern till denna udda film – som egentligen inte är bara en film, utan en samling av 26 kortfilmer gjorda av 26 regissörer där alla har fått varsin bokstav i alfabetet som grund till respektive film. Varje regissör har även getts 5000 dollar i budget och total artistisk frihet, vilket många av dem onekligen har tagit fasta på. De 26 filmerna klockar tillsammans in strax över 2-timmarsstrecket och snittar på c:a 4 minuter vardera. Paletten är färgrik och även om mycket av innehållet främst går i blodrött så är det mången film som sticker ut på det ena mer originella sättet än det andra. Vi bjuds på allt från Home Depot-byggda framtidsrobotar och giftgaspruttande japanska skolflickor till zombieclowner och leranimerade toalettstolsmonster via slow motion-hundslagsmål och tecknad avföring med hämndlust.

Även om konceptet i sig inte är helt tokigt så faller det tyvärr ändå ganska platt eftersom man aldrig riktigt hinner djupdyka i någon story innan nästa film tar vid, vilket skapar en kombinerad frustrations- och irritationskänsla. Vissa av filmerna, t.ex. WTF (”what the fuck”), har inte ens någon direkt story. Kvaliteten är verkligen ojämn och några av filmerna har man glömt så fort de tagit slut, medan ett fåtal andra har lämnat bestående intryck – t.ex. Srdjan Spasojevics (som också har regisserat den kontroversiella A Serbian Film) dialoglösa och våldsamma berättelse om mänsklig hud, och Hobo with a Shotgun-regissören Jason Eiseners vackra bildspråk med ett hjorthuvud i fokus. Även produktionsnivån skiftar oväntat mycket med tanke på att budgeten har varit densamma för samtliga regissörer – vissa har åstadkommit förvånansvärt imponerande saker med sina 5000 dollar (t.ex. Kaare Andrews med sin källarbyggda robot i en futuristisk dystopi) medan andra i princip verkar ha kastat pengarna i sjön. Att beskriva varje enskild kortfilm eller att berätta vilket temaord som respektive regissör valt, baserat på sin tilldelade bokstav, är svårt (och tämligen poänglöst) att göra utan att ge för mycket information till den som ämnar att ögna igenom alla 26. De valda orden nämns inte heller förrän efter varje enskild film, där tanken nog är att inte ge tittaren några förutfattade meningar om innehållet.

Inte ens det bitvis småintressanta extramaterialet räddar dock denna samling från ett lågt betyg. En sån här samling hade nog fungerat bättre om man hade valt att dela upp den på ett flertal DVD:er där regissörerna vardera hade fått åtminstone 10-15 minuter istället för 4. Nu har visserligen The ABCs of Death 2 kommit också, men där återupprepas bara det gamla upplägget, dock med 26 nya regissörer. Även om det finns ett fåtal guldkorn i denna samling så är bottennappen alldeles för många och upplägget i sig brister så mycket i utförandet att det inte känns särskilt troligt att man skulle vilja se om den – än mindre ge sig i kast med 2:an.

———

Linus Abrahamson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree