Hem » Okonstmuseet » Tändstickstavlor

Tändstickstavlor

Under andra halvan av 1800-talet blev tändstickor vanliga i Sverige. Därmed fanns den ena förutsättningen för tändstickstavlorna på plats. Den andra förutsättningen, att folk hade tid att göra tändstickstavlor, dök egentligen inte upp förrän 1938 när svenska arbetare fick lagstadgad semester.

Idag är tändstickstavlan på utdöende. Inte för att vi har mindre fritid men vi gör annat på fritiden. Bruket av tändstickor har också minskat kraftigt i och med att först vedspisarna försvann och nu på senare tid också på grund av den minskade rökningen. Med undantag för en kort glimt varje julafton när Karl-Bertil Jonsson går på TV och en viss tändstickstavla som föreställer Bodens fästning omnämns, så håller tändstickstavlorna på att glömmas bort. På loppmarknader kan man köpa en tavla för en spottstyver. På baksidan står sällan upphovsmannens (ja, det var oftast män) namn men väl hur många stickor som gick åt och hur många timmar det tog.

Sven Teglund från Luleå är en samlare av tändstickstavlor. Han sa så här när han invigde en utställning med sin samling:

”Den förvärvsarbetande svensken hade 1938 fått två veckors lagstadgad semester och arbetsdagens längd hade tidigare maximerats till 8 timmar. På lördagar fick man sluta redan efter lunch.

Nu hade svensken fritid. Men staten, politiker och folkbildare, var oroliga för att svensken skulle slösa bort sin fritid på onyttiga saker. ’De som på måndagsmorgonen kommer uttröttade till kontoret har inte använt sin fritid på det rätta sättet’ skrev man i katalogen till utställningen FRITIDEN som hölls i Ystad 1938.

Hobbyn var lösningen på problemet. Alla skulle ha en hobby som kunde vara en slags säkerhetsventil från ett tungt yrkesliv. ’En hobby är en god vän’ skrev Svenska Dagbladet i en artikel.

Att göra tändstickstavlor blev populärt. Sannolikt var höjdpunkten för denna verksamhet i slutet på 1940-talet. Verksamheten blev så omfattande att handledningar publicerades och speciella tändstickor utan plån tillverkades för taveltillverkarna.

Sven Teglund igen:

”På 40-talet kom det massor med tidskrifter, som till exempel Min Hobby och Hobbyboken, där olika former av hobbysysselsättningar beskrevs med ritningar och byggbeskrivningar. Det var modellbåtar, modellflyg, Meccano, Masonitbåtar, Mosaik, Plastpärlor och så tändstickstavlan, naturligtvis.

Tändstickstavlan var en perfekt hobby. Det enda man behövde var en masonitskiva, tändstickor och ett bra lim. Allt kunde man tillverka hemma i lugn och ro. Dessutom tar det många långa timmar att göra en tavla, och på så sätt går all ledig tid åt, utan att man gör något onyttigt.”

På grund av förlagor och konventioner blev vissa motiv vanliga: Segelfartyg, tjädrar, älgar. Dessa dominerar starkt men det finns andra också. Dessutom finns det exempel på att tredimensionella objekt har klätts med tändstickor. Det är kanske inte fullt så konstigt som det låter. Tändstickstavlan är ju en form av intarsia.

Peter Ekström

PS. Jag har naturligtvis letat efter en tändstickstavla med Bodens fästning. Men jag har inte hittat någon.

Ur Okonstmuseets samlingar. Tillhör nu Postfuturistiska Sällskapet. Avdelning: Väggprydnader. Underavdelning: Tändstickstavlor. Beskrivning: Intarsia av färgade eller ofärgade tändstickor. Ofta limmade på masonit. Ibland med reliefverkan. Om du klickar på bilden så förstoras den och du kan se hela verket.

IMG_0219IMG_1219IMG_1220

 

IMG_1221IMG_1222IMG_1223IMG_1224IMG_1226IMG_1227IMG_1228 IMG_1229 IMG_1230IMG_1233IMG_1235IMG_1370IMG_1381IMG_1517bild

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree