Hem » Okonstmuseet » Plywoodreliefer

Plywoodreliefer

Reliefer av olika slag är lika gamla som konsthistorien själv. Redan i Lascaux- och Altamiragrottorna utnyttjade konstnärerna reliefeffekter. Det var ungefär för 30000 år sedan.

Relief är en metod. Den utgår ifrån en bildyta och från den ytan höjer sig delar av konstverket för att skapa effekt. Till skillnad från en skulptur som går att se från alla håll har en relief egentligen bara en framsida. I konsthistorieböckerna brukar man skilja på högrelief där vissa delar helt har frigjorts från bildytan och på lågrelief där de utskjutande delarna ligger tätt intill bildytan.

I okonstens värld finns det många exempel på hur reliefmetoden kan användas. En typ av reliefer skiljer ut sig från de övriga genom sin enhetlighet. Jag kallar dessa för Plywoodreliefer.

En plywoodrelief är ofta, men inte alltid, gjord av plywood. Den består för det mesta av två eller kanske tre ”lager”. En bild, direktmålad eller en reproduktion, ligger på dessa lager. Bakgrunden på det understa lagret och de delar av bilden som man vill ska vara mer framträdande ligger på det övre lagret. Detta ger en viss effekt av tredimensionalitet. Tekniken påminner om hur träpussel framställs.

Jag har hittat plywoodreliefer som är ”hemgjorda” men också sådana som är massproducerade. Enskilda verk går säkert att tidsbestämma men när plywoodreliefen dök upp är mycket svårt att säga Kanske under 1930-talet.

Bland de industriella plywoodrelieferna är det några som är särskilt spännande. På baksidan av dessa finns numrerade klisterlappar. Där står att de är Sjöholms tredimensionella barnkammartavlor. De är patenterade och tillverkade av Sjöholms Leksaksfabrik i Örebro. De är inte daterade och jag har inte lyckats få fram någon information om Sjöholms Leksaksfabrik . De motiv jag har sett är söta barn, gulliga katter och rara hundar. Jag gissar att just dessa plywoodreliefer kommer från slutet av 1940-talet och början av 1950-talet.

Peter Ekström

Ur Okonstmuseets samlingar. Tillhör nu Postfuturistiska Sällskapet. Vissa bilder kommer från annat håll. Avdelning: Väggprydnader. Underavdelning: Plywoodreliefer. Beskrivning: Träplattor med bild i flera nivåer. Om du klickar på bilden så förstoras den och du kan se hela verket.

191005028_231a757e-4ee9-48fd-8e4e-996d8b78a7c4IMG_0190IMG_0211IMG_0212IMG_1105IMG_1106IMG_1108IMG_1495IMG_1181IMG_1201IMG_1513

403706

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree