Hem » Debatt » Örebro länsmuseum: Styrelsen borde avgå

Örebro länsmuseum: Styrelsen borde avgå

Det är inte förvånande att Mikael Eivergård slutar som chef på Örebro Länsmuseum. Cheferna brukar inte hålla ut särskilt länge på det där stället. Jag har varit bekant med åtminstone fem museichefer genom åren. Nästan alla av dem har känt sig motarbetade och oförmögna att utveckla Örebro Länsmuseum på ens det mest blygsamma sätt. Cheferna på detta museum har mest fått syssla med krishantering, budgetbesparingar och skademinimering. Museets förutsättningar har stadigt försämrats under de senaste åren (vilket tydligt visades i en omfattande undersökning nyligen). Nu ska den stiftelse som driver museet värva en ny chef. Det är svårt att begripa vem som skulle vilja sätta sig som kapten på detta sjunkande skepp. Om inte nya kraftfulla satsningar kan utlovas blir det nog mycket svårt att hitta någon som är tillräckligt dum för att ta uppdraget.

Mikael Eivergårds insats är svårvärderad. Han har genomdrivit en del mycket spännande projekt och utställningar. Men han har inte riktigt framstått som den kämpe ett museum i kris kunde ha behövt. Hur han varit som chef i förhållande till sin personal kan jag inte uttala mig om. Jag tror att han gör fel i att rikta in museets verksamhet på projekt. Detta är sannolikt ett olyckligt resultat av att göra dygd av nödvändigheten.

Det är långt ifrån Mikael Eivergårds skuld att Örebro Länsmuseum befinner sig i kris. Den har mycket djupare rötter än så. Krisen har pågått länge och har fördjupats allteftersom. Örebro Länsmuseum är sannolikt det sämst skötta länsmuseet i Sverige idag. Skulden för det måste delas mellan en svag ledning, en trött styrelse och ointresserade politiker.

De senaste ”räddningsaktioner” man försökt göra – en miljon här och en miljon där – är rent patetiska. Betydligt större grepp behövs. Det behövs också ett djupare medvetande om vad vi ska ha ett länsmuseum till. Politikerna i Örebro läns landsting, som har ett avgörande inflytande över museets stiftelse, är gediget okunniga och ointresserade av varför Örebro län ska ha detta museum.

Tyvärr är det inte mycket bättre på den nationella nivån. Det nationella ”uppdrag” som länsmuseerna har är vagt. Samordningen är dålig. Hur länen ska ta ansvar för sina museer är inte reglerat. En nationell styrning behövs.

I väntan på den måste vi dock lita till våra regionala politiker med  socialdemokraten Iren Lejegren i spetsen. Tyvärr verkar de inte bry sig ett piss.

Delvis beror detta på att styrelsen för Örebro Länsmuseums stiftelse är en mycket svag församling. Ordförande är socialdemokraten Pentti Supponen. Han är gammal och trött idag, ändå är han rätt alert jämfört med den övriga styrelsen som aldrig någonsin medverkar i diskussionen eller försöker skapa opinion omkring museets verksamhet. Örebro Länsmuseums stiftelsestyrelse borde ta Mikael Eivergårds avgång som en signal till att också de ska avgå. Örebro läns landsting borde ta ansvar för att en ny handlingskraftig styrelse tillsätts.

Vi har inte råd att vara utan ett länsmuseum som förvaltar vår fysiska historia, sätter den i ett sammanhang, är en vetenskaplig resurs med expertis och kunnande. Som så många gånger tidigare konstaterats behöver vi se bakåt för att kunna välja rätt väg framåt.

Ett museum som Örebro Länsmuseum ska ha ett mycket långsiktigt perspektiv. Dess huvudsakliga verksamhet kan inte bygga på tillfälliga projekt utan på kontinuitet. Nu rycks byggsten efter byggsten undan från detta sköra bygge. Det finns idag en akut risk att Örebro län snart kommer att stå utan ett fungerande länsmuseum.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

1 Kommentar för “Örebro länsmuseum: Styrelsen borde avgå”

  1. Gunnar Norrman

    Jag håller med Peter helt och hållet. Men en handlingskraftig styrelse plockar man inte ihop så lätt. Det är ju inget ”tungviktaruppdrag” att sitta i styrelsen för Länsmuseet, så jag är skeptisk på denna punkt.

    Men det är dags att tänka i nya banor. Måste Örebro läns landsting vara huvudman? Nej, jag tror det skulle bättre utan en offentlig huvudman, men fortfarande med i huvudsak offentlig finansiering. En entreprenör som Richard Kennett, skulle kunna få fart på museet, precis som han gör med Rådhusets Julkalender och ”O Helga Natt”. Först en ordentlig investering i lokalerna, så man klarar säkerhet, rätt luftfuktighet och klimatsmart drift, med. t.ex taket täckt med effektiva solpaneler m.m

    Jag är övertygad om att det skulle vara bra för Länsmuseet, som kanske kan bli en publikmagnet igen i likhet med Nationalmuseum och Wasamuseet i Stockholm! Men då måste både kommun och landsting pytsa in en rejäl grundplåt för driften!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree