Hem » Okonstmuseet » Religion

Religion

Det finns ingen gud men det finns ett enormt stort behov av honom, henne eller de. Religion är i alla bemärkelser en av människans största uppfinningar. Den tar sig väldigt många uttryck men representerar samma grundläggande och tillsynes oändliga behov.

Religiös tro är en oerhörd kraft som bokstavligt talat kan få människor att göra vad som helst. Religionen har sedan människan blev till varit hopflätad med konsten. I den största delen av konsthistorien har konst och religion varit förknippade med varandra. Ja ibland har de helt enkelt varit samma sak. Inom den västerländska konsten har sambandet dock försvagats under de senaste tvåhundra åren. Samtidskonsten är för det mesta sekulariserad. Men okonsten har behållit kopplingen till religionen, ja kanske förstärkt den. Okonsten vimlar av religiösa bilder och symboler.

Många okonst-objekt är förknippade med tro. Tro på något vackert, tro på ljusa minnen, tro på ytan, tro på idyllen och tro på gud.

Det finns två sidor av detta som kan vara värda att lägga märke till. För det första ligger det religiösa värdet inte alls i hur något är utformat. Ett krucifix av guld och ädelstenar för dig inte närmre till gud än ett kors som består av två hopknutna kvistar. Inte heller har en altarmålning av Rubens eller Tizian större religiös kraft än en madonna i plast upplyst av kulörta lampor. Exklusiva material, utsökt hantverk eller god smak har helt enkelt ingenting med religion att göra. Inte egentligen.

För det andra tycks det, åtminstone i äldre tider, som om det fanns en viss skam förknippad med lyx. För både rika och mindre rika människor var det inte alls självklart att det fina och dyrbara kunde visas upp hur som helst. Det kunde anses vara skrytsamt, vulgärt – ja till och med syndigt. Men det lyxiga har nu sin starka dragningskraft på oss människor. Vi gillar det exklusiva och dyrbara. Men det måste ha rätt ”förpackning”. Inte sällan har därför lyxen getts ett alibi i form av en religiös sida.

Konst har historiskt sett varit lyx. Målningar, skulpturer och annan konst har varit något för överklassen. När konst blev tillgänglig för folk ur de lägre samhällsklasserna var det ingen självklarhet att det accepterades. Överklassen ville inte gärna dela med sig av konst och kultur. Länge fanns regler för kläder, husbyggen och dekorationer som gick ut på att överklassens smak inte skulle få konkurrens. När konsten ändå smög sig in i ”enklare” människors hem var det nästan alltid med ett religiöst ”alibi”. En tavla eller annan väggdekoration kunde till nöds accepteras om den hade ett religiöst motiv.

Konsten har släppt kopplingen till religionen i hög grad. Inom okonsten lever sambandet fortfarande starkt. Det kan vara så att behovet av att dekorera sin omgivning med prydnader liksom blir mer legitimt om dessa prydnader har religiösa motiv.

Peter Ekström

Ur Okonstmuseets samlingar. Tillhör nu Postfuturistiska Sällskapet. Vissa bilder kommer från annat håll. Avdelning: Religiösa kultobjekt.  Beskrivning: Alla möjliga tekniker, material och utföranden. Ofta slagtålig plast Om du klickar på bilden så förstoras den och du kan se hela verket.

screen-shot-2014-09-28-at-09-37-03KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAmy calaveraChristian-KitschIMG_0198IMG_0286IMG_0288IMG_0290IMG_0334IMG_0355IMG_0490IMG_0493IMG_0800IMG_0806IMG_1147IMG_1177IMG_1178IMG_1180IMG_1181IMG_1182IMG_1183IMG_1184IMG_1185IMG_1186IMG_1190IMG_1191IMG_1192IMG_1197IMG_1199IMG_1201jesuslampkitsch_jesus_by_hxctea-d5az9mpANG-929_1skyddsängelgammeldags-poster-ngel-skyddsngel5f09b994-599b-47bb-a14a-9af30f3dd67dlaxman1 Zuo-Modern-Ada-Sitting-Buddha-Statue-in-Shiny-Redfb46197a5c9aaa89e33f7b143e7a1cbeimg_0902kitsch-switch

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree