Hem » Debatt » Öppet brev till Svenska Fotbollsförbundet: Stoppa Fotbolls-VM i Qatar 2022

Öppet brev till Svenska Fotbollsförbundet: Stoppa Fotbolls-VM i Qatar 2022

År 2022 ska Fotbolls-VM spelas i Qatar, har det internationella fotbollsförbundet FIFA bestämt. Sedan över ett år tillbaka, pågår byggandet av fotbollsarenor, vägar, hotell, flygplatser med mera. Man bygger nytt överallt, huvudsakligen med hjälp av utländska byggfirmor, och flera miljoner migrantgarbetare, huvudsakligen från Nepal, Indien, Bangladesh, Pakistan och Filippinerna. Dessa arbetar ofta under rent omänskliga förhållanden i det heta ökenlandet. Redan har 1400 av dem omkommit i arbetet, en siffra som säkerligen kommer att stiga.

Qatar är ett land, som vilar på världens tredje största tillgång av naturgas, som naturligtvis utgör basen för landets expansiva ekonomi. Landet har en inhemsk befolkning på cirka 2 miljoner innevånare, men endast 280 000 av dem har medborgarskap i landet. Landet är en absolut monarki, i likhet med den stora grannen Saudiarabien. Statschef är emiren Tamin bin Hamad al Thani, född 1980. Han övertog tronen 2013, när hans far lämnade över makten till honom. (Källa Gulfen sids 295 av Bitte Hammargren, Leopard förlag 2014)

Landet är militärt beroende av USA för sin säkerhet. Här finns amerikanska militärbaser, utrustade med den senaste tekniken med drönare och målsökande missiler, som har använts vid attacker mot mål i Jemen, Irak och Syrien vid flera tillfällen. Härifrån dirigerades den amerikanska invasionen i Irak 2003.

Doha heter landets huvudstad och här reser sig förstås futuristiska skyskrapor med bankpalats, lyxhotell och konferensanläggningar. Tunnelbana är under uppbyggnad. Överallt byggs det, och vinsterna från Qatar Gas, som har monopol på landets naturgasexport, betalar kalaset.

Qatar är motsägelsernas land. Här hölls FN:s klimatkonferens 2012, men landet slösar energi och har högst koldioxidutslåpp i världen räknat per innevånare. Det beror på att man använder luftkonditionering överallt från mars till oktober i det mycket heta klimat som råder i landet. Ibland är utomhusterperaturen uppe i + 50 grader C! Och i detta klimat ska fotbolls-VM spelas på sommaren 2022 i luftkonditionerade fotbollsarenor, vilket förstås är vansinne, när vi går en allt snabbare global uppvärming till mötes.

Men det verkligt allvarliga, har att göra med ISIS framfart i Syrien och Irak. Det är bevisat att finansieringen av deras verksamhet kommer från rika shejker och emirer i Saudiarabien, Kuwait och Qatar. Det är huvudsakligen banker i Qatar och Kuwait, som ser till att dessa transaktioner genomförs. Samma banker, som är med och sköter finansieringen av fotbolls-VM! Inkomsterna från försäljning av naturgas ger landet 3,7 miljarder dollar per vecka, så det är inte konstigt att man kan slösa!

Enligt USA:s utrikesdepartement stod privata finansiärer på Arabiska halvön för merparten av finansieringen av sunnitiska och salafistiska terroristgrupper som ISIS och Nusrafronten. Transfereringarna kom främst från Qatar och Kuwait (Källa Gulfen, sid 403). Saudiarabien har terroristlistat både ISIS och Nusrafronten i mars 2015 men Qatar och Kuwait fortsätter att stödja dem. Det är naturligtvis helt oacceptabelt.

”Vi behöver Qatar, för vi behöver vapen. Men Qatar behöver den syriska oppositionen ännu mer, för annars kommer de att förlora sin kamp mot Assad och Iran”, sade en källa, som naturligtvis är anonym (Källa Gulfen sid 405). Risken att bli dödad, om man avslöjar för mycket, är alldeles uppenbar i sammanhanget.

ISIS går fram med avrättningar av krigsfångar, journalister och de som har annan religiös tillhörighet än de själva. Själva ser de sig som rättfärdiga jihadister, som sprider Islams sanna lära och tillämpar sharialagar utan urskillning. De ska naturligtvis bekämpas militärt, men framförallt ekonomiskt. Utan pengar till vapen, ammunition, fordon, drivmedel och lön till soldater, kan man inte bedriva krig!

Vi vill, att Svenska fotbollsförbundet hemställer hos FIFA, att flytta Fotbolls-VM från Qatar 2022 . Om det ska spelas i något annat land, eller helt ställas in, är en senare fråga. Fotbolls-VM i Qatar kommer annars att gå till historien, som ett blodbesudlat VM.

Dixie Ericson  Peter Ekström  Gunnar Norrman

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree