Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Stråkkvartetter av Rued Langgaard

CD: Stråkkvartetter av Rued Langgaard

LanggaardRued Langgaard: String Quartets Vol. 3: String Quartets Nos. 1 and 5; String Quartet Movement “Italian Scherzo” (Dacapo/Naxos). Speltid: 69´25.

Nightingale String Quartet (Josefine Dalsgaard, Gunvor Sihm, Marie Louise Broholt Jensen, Louisa Schwab)

Betyg: betyg-4

 

 Här kommer den tredje och avslutande cd:n i Dacapos serie med Rued Langgaards stråkkvartetter, och den håller lika hög klass som de tidigare. De fyra unga damerna i Nightingale String Quartet gör en fantastisk insats och visar åter att den här musiken verkligen förtjänar en renässans.

Nightingale String Quartet

Nightingale String Quartet

På den första cd:n mötte vi en nästan futuristisk musik medan den andra presenterade mer melodiska verk, som förvisso är vackra men inte lika spännande. Langgaard rör sig mellan klassicism, romantik och modernism, och det är i kollisionerna det hettar till. Den första kvartetten kom till under första världskriget, och det är inte orimligt att tänka sig att kriget färgat den långsamma satsen. Dess allvar och vånda liksom spränger och bryter sig ut ur kvartettens övergripande klassicistiska form. Den femte kvartetten skrevs tio år senare efter att Langgaard vänt ryggen till vad han själv kallade ”den moderne musiks rædsler”(dvs. hemskheter/gräsligheter). Den är med andra ord traditionell till formspråket och måste bland yngre tonsättare på 20-talet ha framstått som rejält otidsenlig. Men sådant kan man ju strunta i idag och bara njuta av den älskliga musiken. Samtidigt kan man sakna de där brottytorna som gör den första kvartetten speciell och mer drabbande.

Om man har de två föregående volymerna i denna serie vill man självklart även ha denna. Om man inte har någon av skivorna gör man bäst i att börja med den första utgåvan. Den rymmer trots allt det absolut bästa som Langgaard som skrev i genren. Men har man hört den vill man säkert också gå vidare.

Visst hade man önskat Langgaard, som inte alltid hade det så lätt här i livet, att få höra sina samlade kvartetter i denna utgåva som verkligen är en fullträff både musikaliskt och ljudtekniskt.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree