Hem » Debatt » SD: Ett högerparti på kapitalets sida

SD: Ett högerparti på kapitalets sida

Det finns några korn av bra idéer i Staffan Ekegrens artikel. Men den är också djupt problematisk. Den utgår både från en stereotyp bild av den vanlige SD-väljaren, och en generalisering av ”vanligt folk” eller ”arbetarklassen”. Arbetarklassen är inte, och har aldrig varit, en homogen grupp. Inom arbetarklassen finns i dag många invandrare och migrantarbetare som utsätts för den strukturella rasismen. Det är viktigt att inte inta enbart en moralistisk attityd gentemot de inom arbetarkollektivet som röstar på SD – istället för att peka finger bör vi ta varje tillfälle i akt att synliggöra klassamhället och väcka klassmedvetande. Genom att göra så kan vi också visa på att SD:s utpekande av invandrare och flyktingar handlar om att peka ut syndabockar i en tid när klassklyftorna växer och samhället polariseras. Vi ska alltså inte ställa upp på SD:s problemformulering. Vi ska istället, precis som Jonas Sjöstedt så förtjänstfullt gjorde i debatten i Aktuellt 3/12, avslöja SD som ett högerparti som står på kapitalets sida, inte på arbetarnas. Vi ska ta varje tillfälle i akt att göra detta och visa på konkreta exempel hur SD röstat för kapitalet och mot arbetarna.

Magnus Gustafsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree