Hem » Film, Film & TV, Recension » DVD: Goldberg & Eisenberg

DVD: Goldberg & Eisenberg

DVD

Goldberg & Eisenberg
Thriller/drama/komedi, Israel, 2013
Njutafilms, 2014
Regi: Oren Carmi
Skådespelare: Daniel Brusovani, Eran Bohem, Yahav Gal, Yitzak Laor.
Längd: 97 min
Utkommen på svensk dvd: 2014-10-08
betyg-4

———

GOLDBERG-EISENBERG - DVD INLAY.inddGoldberg är ensam och söker efter sällskap – helst kvinnligt sådant. En vacker dag möter han Eisenberg som är den totala motsatsen till vad han längtar efter: en otrevlig, påträngande, ovårdad och småkriminell man med allt annat än kärlek och omtanke i sikte. Goldbergs tråkiga vardag som programmerare i Tel Aviv fylls nu motvilligt av oväntade och allt mer olustiga händelser. Till en början verkar Eisenberg bara vara en skämtsam men otrevlig typ som på översittarvis gör sig lustig över Goldberg, men allt eftersom dagarna går så gör han grövre och grövre övertramp i Goldbergs liv. Till slut orkar inte Goldberg vara trevlig längre och vill bli kvitt sin plågoande, men eftersom polisen inte tar hans berättelser om Eisenberg på allvar så beslutar han sig för att ta saken i egna händer. Det ena leder till det andra och till slut befinner sig både Goldberg och Eisenberg i en mycket prekär situation där till och med livet står på spel.

Regissören Oren Carmi lyckas utmärkt med att blanda både drama, komedi och hemskheter på ett underhållande sätt. Goldberg & Eisenberg har ett mycket trevligt tempo och filmens fokus ligger på karaktärsutveckling snarare än chockfaktor. Skådespelarinsatserna är generellt sett helt okej, men Yahav Gal ska ha en särskild eloge för att han verkligen lyckats med att få Eisenberg att framstå som en genuint obehaglig individ. Allt eftersom filmen fortskrider så går stämningen från att vara lättsam och smått humoristisk till att mörkna ganska ordentligt på ett sätt som vid filmen slut får en att undra när gränsen egentligen passerades. ”Det ballar ur” är en passande sammanfattning av det hela.

Denna dvd-utgåva bjuder inte på några kommentarspår, the making of-dokumentärer eller liknande traditionellt extramaterial, utan istället får man ytterligare en hel långfilm kallad Rabies (originaltitel Kalevet). Att ha ännu en film på samma dvd utan att det för den skull blir en så kallad ”double feature” är ganska ovanligt, men i detta fall fungerar det faktiskt bra. Detta för att Rabies också är producerad i Israel och i grunden har en Goldberg & Eisenberg-liknande story som börjar hyfsat lugnt för att sedan spåra ur mot slutet. Den stora skillnaden mellan filmerna är att Rabies, regisserad av Aharon Keshales och Navot Papushado, är betydligt mer gore- och skräckfokuserad med våldsamma scener som för tankarna till Eden Lake (2008). Filmen handlar om ett syskonpar som flyr från en psykopat och råkar korsa väg med ett gäng tennisspelande ungdomar, två poliser (självklart med inbördes good cop/bad cop-uppdelning), en naturreservatsväktare och en hund. Rabies i sig är inte någonting märkvärdigt jämfört med andra samtida skräckfilmer och tillför inte genren något nytt, men den är ändå tillräckligt bra för att höja denna dvd-utgåvas totalbetyg från en stark trea till en svag fyra.

Text: Linus Abrahamson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree