Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » From Darkness med Avishai Cohen Trio

From Darkness med Avishai Cohen Trio

CohenAvishai Cohen Trio: From Darkness (Razdaz Recordz/Warner). Speltid: 41´39.

Avishai Cohen (bas), Nitai Haershkovits (piano), Daniel Dor (trummor)

 

Release: 7 feb 2015

 

Betyg:

betyg-4

 

Avishai Cohen hör till de ledande jazzbasisterna av idag och har dessutom en god förmåga att samla begåvat folk omkring sig. För ett tag sedan hette hans pianist Shai Maestro; han har idag sin egen trio och gästar för övrigt Musikhögskolan i Örebro den 27 februari. På senaste albumet med Avishai Cohen Trio sitter i stället Nitai Hershkovits vid pianot. Och han kan spela han med, så till den grad att han nästan kommer att dominera skivan – detta sagt utan att på något sätt förminska de andra. Lyssna till exempel på hans härligt studsande spel i ”Halelyah”. Här finns en viss dragning åt minimalism med upprepade rytmiska fraser, men man vet var gränsen går mellan det effektfulla och det enahanda. Och så uppskattar jag att Daniel Dor verkligen spelar trummor och inte förlorar sig i en massa kringklanger. Det blir riktigt snyggt, som i ”C#-”, när trummorna och Hershkovits vänsterhand skapar en markant taktfast gång som sedan Hershkovits högerhand kan snirkla runt över. Och självklart ligger Cohens bas som ett tryggt ankare som låter musiken gunga utan att driva iväg. Det är också Cohen som svarar för alla kompositionerna utom den avslutande, Charlie Chaplins bekanta ”Smile”. From Darkness heter albumet som också försetts med en sober och snygg förpackning i svart.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree