Hem » Dixit » Sexistisk lallare i samtiden

Sexistisk lallare i samtiden

Vi män är inget annat än förvuxna pojkar.  Det konstaterade den engelska poeten Johan Dryden redan på 1600-talet med en formulering som blivit bevingad: Men are but children of a larger growth. Hockeyexperten Niklas Wikegård är ett lysande exempel. Buspojken riktigt spritter i honom. Han är überkäck à la 50-tal. Hockeykunnig och med en blixtrande formuleringsförmåga. Men han har tydligen en fäbless för att logga in på den språkliga allmänning där kvinnohatet och kvinnoföraktet frodas och växer och ständigt skjuter nya skott. Sedan urminnes tider.
Allt för att provocera naturligtvis. Och glädja alla män som tokgillar hans typ av ”sanningssägare”. En grabb bland grabbar.

Wikegårds senaste provokation är att han gav en Luleå-spelare ”en handväska” i betyg i pågående SHL-slutspel. Ett hånfull medial gest i kanalen C More. Wikegård säger med sin symboliska  ”handväska” att ”kärringar” inte har på en rink att göra. Vare sig de är kvinnor eller män.  

”Jag vet inte hur många gånger han i direktsändning sagt att diverse hockeyspelare och hockeylag uppträder som småflickor och spelar som kärringar…” skriver DN:s krönikör Johan Croneman.
Men det är ju slutspel. Då har hockeyjournalistiken sin brunstperiod. Det det ska ”göra ont”. Det ska ”smaka skit” när ett SM-slutspel avgörs.  Och aldrig är rinkens ”busar” så attraktiva för medierna som just då. Det får man ta med i beräkningen.  Det kan bli lite hårda verbala tag också.

Att kränka hockeyspelare med hjälp av kvinnliga attribut är inget nytt. Darryl Sly hette en brutal kanadensisk hockeybuse som 1961 avsiktligt skadade de två svenska storstjärnorna Nisse ”Dubbelnisse” Nilsson och Lars-Erik Lundvall så att de fick men för livet. Han tyckte att de gnälliga svenskarna skulle spela ”i trosor”.
Den svenska sportjournalistiken har mörka skuggor bakåt i tiden, där både en förskräckande rasism och sexism frodades. Men också förminskandet och förlöjligandet av kvinnliga idrottare var legio. Tyvärr har jag själv nog inte alltid lyckas hålla rågången i mitt eget skrivande, när det gäller de två sistnämnda försyndelserna.

Niklas Wikegård är helt enkelt ur takt med tiden med sitt sexistiska lallande. Lite mossig. Varumärket C More får se upp så att inte mossan växer ut på fasaden.  

Dixie Ericson
frilansjournalist 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree