Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Requiem av Antonín Dvořák

CD: Requiem av Antonín Dvořák

DvorakAntonín Dvořák: Requiem (Naxos). 2 cd. Speltid: 50’58 + 46’58. Christiane Libor (sopran), Ewa Wolka (alt), Daniel Kirsch (tenor), Janusz Monarcha (bas), Warsaw Philharmonic Orchestra and Choir, Antoni Wit (dirigent)

Betyg:

betyg-4

Det är spännande att höra hur olika tonsättare har nalkats den gamla dödsmässans, Rekviemets, texter. En del, som Berlioz och Verdi, låter basunerna skalla och pukorna mullra i ”Dies irae” (Vredens dag) medan andra, som den blide Fauré, diskret förbigick det där med domens dag. Antonín Dvořáks Requiem från 1891 är ett stort anlagt verk för fyra solister, kör och orkester, och det tar drygt en och en halv timme att framföra. I så måtto påminner det om Berlioz och Verdi. Men till skillnad från dessa, och som man nog kunde vänta, gör inte Dvořák ett lika stort nummer av Yttersta dagen – även om den även hos honom beledsagas av pukor och dramatisk kör. Men det är nog trots allt de av försoning, harmoni och skönhet präglade satserna som är de mest minnesvärda.

Dvořáks Requiem hör inte till de vanligaste i våra kyrkor och det vimlar inte av inspelningar. Därför är det glädjande att Naxos nu presenterar det under ledning av Antoni Wit som också övertygande visar att verket verkligen förtjänar större uppmärksamhet än det fått. Något dras intrycker ner av solisterna som inte riktigt är i klass med sångarna på Karel Ančerls och István Kertész’ äldre inspelningar, men helhetsintrycket är ändå mycket gott.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree