Hem » Krönika » Ulf Lundell – djärv och uppfriskande

Ulf Lundell – djärv och uppfriskande

visenterna-lundell_ulf-27265234-3512549342-frntlVisst är det överraskande: författaren Ulf Lundell, en av få författare som fortsatt att skriva böcker på en gammaldags skrivmaskin, nu gett sig ut i cybervärlden och börjar blogga. Han gör frekventa uppdateringar och skriver ett slags dagboksaktiga anteckningar, påminnande om exempelvis 830-sidiga romanen Frukost på en främmande planet, men också om den senaste boken: Visenterna.

Ulf Lundells senaste roman bågnar av samtid. Här möter en författare som känsligt läser av samhället, registrerar vår tid. Här några exempel:

”Staden är mest fart, energi, stress, alla ska nånstans, alla måste göra nåt, det så kallade ’livspusslet’ han ska jobba hon ska jobba, bilar och kommunalt, shopping, nytt nytt nytt, det ska motioneras utav helvete, nya bud varje vecka: såhär blir du frisk, såhär går du ner, löpsedlar, reklamtavlor, bilköer, mera shopping. Dom enda som skiter i alltihop är dom få ölgubbar som finns kvar, som sitter på bänkarna vid Nackas Minne på Katarina Bangata. Hur elegant seglar inte vråken vid jämförelse.”

”Jag tror att ett samhälle som säljer ut sej självt säljer ut själva idén om ett samhälle. Reinfeldts tal om att han och Alliansen hållit ihop landet är ett hån. Den slöa men ack så effektiva revolutionen som igångsattes av dessa landsförrädare har lyckats, men nu är det backlash. Man har fått nog, folk, till och med dom som har mycket, fått mycket i denna samhällsomdaning. Dessa år då mitt inre rasat. Avskyn jag känt. Äcklet.”

Huvudpersonen präglas av både misantropi och genomskådande stridsvilja. Han avskyr  det ”girighetens fula ansikte” han ser som samtidssymptomatiskt. Metaperspektiv förekommer, bl.a. i flera passager där författaren själv omnämns – som här: ”Jodå, jag har kämpat mej igenom Lundells senaste dubbel-DC-mastodont och på max volym och efter några glas vin, men det är kärvt så det förslår, men åtminstone klarspråk.”

Mest fascinerad blir jag av Lundells elliptiska, associativa stil – djärvare än någonsin; det är som att han tänjer på litteraturens möjligheter och helt ger sig hän ett slags fri expressivitet. Uppfriskande, helt enkelt.

Andra nyutgivna böcker som bjuder fascinerande läsning är Milan Kunderas essäsamling Ett möte (ett måste för litteraturälskaren), Karl Ove Knausgaards essäsamling Själens Amerika (fritt kringvandrande essäistik av bästa slag), säregne norske lyrikern Steinar Opstads diktsamling Under en omvänd himmel (påminnande om både Tranströmer och Norén, översättning Marie Lundqvist), liksom Bruno K Öijers konstnärligt starka, kompromisslösa Och natten viskade Annabel Lee (romantik & rårealism).


Björn Gustavsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree