Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Break Stuff med Vijay Iyer Trio

CD: Break Stuff med Vijay Iyer Trio

VijayVijay Iyer Trio: Break Stuff (ECM/Naxos). Speltid: 70´44.

Vijay Iyer (piano), Stephan Cump (kontrabas), Marcus Gilmore (slagverk)

Betyg:

betyg-4

Det är på ECM man hittar den klassiska jazztrion, den med piano, bas och trummor. Men även om besättningen är klassisk behöver inte musiken vara det. Och det är förvisso mycket olika slags jazz som representeras av t.ex. Keith Jarrett, Tord Gustavsen och Colin Vallon – för att bara nämna tre exempel ur högen. Nu har ECM även lockat till sig Vijay Iyer Trio som presenterar sig med albumet Break Stuff. Vijay Iyer hör till de där musikerna som alltid vet exakt vad han vill och som gärna också lägger ut texten om det. Men även om det finns ett intellektuellt drag i musiken klingar den inte utstuderad i negativ mening. Iyer plockar isär och sätter ihop, dekonstruerar och konstruerar – men hela tiden med det musikaliska uttrycket i centrum. Attityden påminner något om Craig Taborns. En rytm kan envetet upprepas i minimalistisk anda, som en stadig puls, ett tickande hjärta, i bas och trummor – för att plötsligt stanna upp, om så bara i en mikropaus. Musikerna liksom ser sig om ett ögonblick innan pianot plötsligt får upp ett spår och sticker iväg som en ivrig hund. Och även om albumet heter Break Stuff skapas medryckande musikaliska flöden. Vijay Iyer visar att den klassiska jazztrion inte har tömt ut sina möjligheter utan fortfarande förmår att skapa nytt.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree