Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Skymningsporten

Roman: Skymningsporten

Skymningsporten

Jeanette Winterson

Översättning: Johan Nilsson

Wahlström & Widstrand. 170 sid

9789146225003Skymningsporten är en fängslande berättelse om häxkonst, tortyr och trolldom. Historien utspelar sig under den tid som kung James 1 sitter vid makten och han har föresatt sig att rensa England från häxor och katoliker.

Bokens huvudperson är den rika damen Alice Nutter som påstås ha tjänat sin förmögenhet på att utveckla och sälja färgämnen. Hennes tidigare vackra älskarinna Elizabeth har blivit ful och oigenkännlig. Medan Alice fortfarande är vacker och ung. Vad är det som gör att hon inte åldras som de andra runt i kring henne gör. Är Alice så oskyldig som hon hävdar när hon blir anklagad för att vara häxa? Är hon en av de tretton som hittas i ett gammalt torn och som anklagas för häxeri? Eller råkar hon bara komma förbi?

Hela historien kretsar kring detta hemliga möte. Varför träffas de där och vad planerar de att göra?  Är de häxor eller inte? Hinner Alice bli räddad av jesuitprästen som hon älskar?

Läs boken så får ni veta. Som läsare kastas man in i handlingen snabbt. Lika snabbt tar boken och handlingen slut. Lite snopen blev jag – kände mig nästan lurad. Det känns som om Jeanette Winterson har trängt in så mycket ruskigheter och detaljerade beskrivningar på så kort tid som möjligt.

Hennes beskrivningar får en att nästan att känna den kväljande doften av ruttnande kroppar, råttor och otvättade kroppar. Skymningsporten är en bok som passar att läsa i hängmattan på semestern. Den går fort att läsa och innehållet är fängslande om än ganska rått beskrivet.

Maria Holmberg

Share

1 Kommentar för “Roman: Skymningsporten”

 1. Efter att ha färdigställt manuset om den första stora svenska trolldomsprocessen googlade jag recensioner på Skymningslandet. Får fundera på om jag ska göra min bok lite längre. (Min research hittar ni på http://www.trollkona.se)

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree