Hem » Krönika » Från Gustavssons bokhylla 8: Läsebok för folkskolan

Från Gustavssons bokhylla 8: Läsebok för folkskolan

Lsebok_fr_folkskolan_1910I Läsebok för folkskolan – huvudlärobok för svenska skolbarn fram till 1960-talet – speglas tydligt hur ett samhälles rådande mentaliteter reproduceras när det gäller att smidigt infoga de unga i vuxenvärldens normer…

Den över tusen sidor tjocka läseboken – därtill ett praktexempel på självförhärligande nationalism! – inleds med en tidstypisk åkallan av Gud (”Hvem gjorde skyn så klar och blå / och ängens mark så grön?”) och fortsätter så med en vindlande färd genom olika discipliner; främst undervisas i historia, geografi, naturkunskap och skönlitteratur.

Idag fungerar denna volym bra som lärobok i det förra sekelskiftets moral och visioner… Se bara beskrivningen av afrikanernas liv i detta mörkrets hjärta: ”Lika fågelbon ligga infödingarnes små byar gömda i dessa vidsträckta skogar. Här bo dessa naturbarn utan kläder, utan bildning, nästan utan religion. De hafva mycket få och små behof. En spetsig käpp tjänar dem till spjut; tvenne käppar, gnidna mot hvarandra, skaffa dem eld, och femtio sammanbundna käppar bilda deras boning. Den från träden afskalade barken utgör deras beklädnad, och de från dem afplockade frukterna skänka dem föda.”

Mot ”negrernas” stenålderstillvaro ställs missionärerna och deras lovvärda utbredande av KULTUR. Man påminns om amerikanarnas syn på indianerna – och svenskarnas på ”lapparna”… I nämnda skolbok beskrivs också hur Lappland nu koloniseras av svenska nybyggare: allt oftare syns i storskogarna väldiga rökpelare stiga mot himlen… ”Det är odlingen, som allt mer nalkas polen, och som med eld röjer skogen ur vägen för plogen. Det är nybyggaren, som vandrar upp mot ödemarkerna, i det han tränger undan lappen. Allt mer och mer viker nomadfolket undan med sina hjordar mot fjällen.”

Ännu 2015 utmålas emellanåt Afrika som en kontinent där civilisationen ännu ej fått fäste och där befolkningen är i behov av än mer hjälp från väst för att kunna leda sina länder fram mot åtminstone embryonal demokrati. Att det fanns utvecklade samhällen i Afrika långt innan Stockholm grundades glöms lätt bort.

För hundra år sedan lovprisades en utveckling där vita kolonisatörer vidgade kulturens sfärer. I dag är situationen en annan – men ändå inte helt olik. Den västerländska livsstilen säljs worldwide; via Facebook och Coca-Cola.

Kulturer som inte anammar västvärldens normsystem misstänkliggörs regelmässigt. Folk och länder som inte utvecklas i takt med oss anses behöva integreras för att bli ”fullvärdiga medlemmar av det internationella samfundet”.

Vad kan vi lära av Läsebok för folkskolan? Att klockorna rört sig, men att tiden samtidigt stått underligt stilla.

Björn Gustavsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree