Hem » Krönika » Papper eller skärm?

Papper eller skärm?

Ett fotografi från ett fullsatt persontåg på 1950-talet visar hur varenda passagerare läser dagstidningen. Bilden har nyligen spridits på så kallade sociala medier – under den ironiska titeln ”All den här teknologin gör oss antisociala”.

Visst: men var det ”antisocialt” att läsa tidningar är det snarare än mer antisocialt med nutidens skärmnarkomani. Därtill medpassagerare som obekymrade om omgivningen högljutt pratar i mobiler.

Har man tur hamnar man bredvid någon som lugnt och tyst sitter och läser en e-bok… Att läsa tidningar och böcker på mobil- eller datorskärm har blivit populärt. Antalet e-böcker ökar i snabb takt, liksom tidningsläsare som väljer e-prenumeration. De svenska bokförlagen har kraftigt dragit ner på sin utgivning och bokförsäljningen går utför.

Skärmarna tar över – och dessutom verkar det som att vi läser betydligt mindre skönlitteratur än för bara några decennier sedan. Det betyder inte att vi läser mindre totalt sett, kanske snarare tvärtom – men just skönlitterär läsning tarvar koncentration; en förutsättning som kan vara svåra att uppnå i dagens uppkopplade värld. Så oändligt mycket pockar på vår uppmärksamhet; avleder, frestar, splittrar.

Nils Holmberg, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap, skriver: ”Mer och mer av vårt kulturarv håller på att digitaliseras, en ökande andel av vårt medieintag sker online; och fler och fler läromedel produceras på digitala plattformar. Hur påverkar det digitala mediet vårt sätt att förstå och tillgodogöra oss skriven text?”

Många forskare anser att pappersläsning ger en bättre och djupare läsförståelse. Andra menar att den unga generationen bättre tillgodogör sig skärmläsning än äldre.

Skolverket skriver på sin webbsida: ”Dagens barn och ungdomar växer upp i en skärmkultur. Deras värld är delvis visuell, vilket innebär utmaningar mot skriftspråket, men också kompletteringar av det. (…)Text i elektronisk form är snarare en process än en produkt, och läsaren kan etablera en slags interaktiv relation till texten på skärmen, medan en tryckt text inte kan påverkas, utan bara kan accepteras eller förkastas. (…) Vad händer då när eleverna går från tryckt läsning till skärmläsning? Förlorar de något på vägen? Vinner de något? På dessa frågor har forskningen ännu inget säkert svar.”

”Läsning och lärande blir svårare och mer tröttande när man tvingas läsa på en skärm”, skriver Thomas Nygren, som menar att den digitala utvecklingen inom svensk skola måste åtföljas av eftertanke och kritisk reflektion. Han har också pekat på att Stanford, världens främsta universitet vad gäller digital utveckling, framhåller tryckta texter som en självklar vinnare över skärmläsning: när det gäller att ta in ny kunskap är papper överlägset.

Papper eller skärm? Diskussionen fortsätter. I slutändan kanhända en formsak – men förmodligen gäller det gamla tänkespråket hos oraklet i Delfi: ”Måtta i allt.”


Björn Gustavsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree