Hem » Krönika » Inte ens regnet kan förstöra festivalkänslan

Inte ens regnet kan förstöra festivalkänslan

Det här med regn och festival verkar höra ihop. Jag kan inte minnas att jag varit på en festival utan att det regnat åtminstone en av dagarna. Bråvalla 2014 måste ha slagit rekord med blixtnedslag och ösregn. Under festivalerna som berikat Örebrostad under majmånad har inte varit något undantag; regnet har öst ner och skapat lerfyllda vägar så långt ögat nått. Detta har dock inte skrämt bort publiken, snarare skapat överfyllda öltält och hög alkoholkonsumtion. Det har då främst varit under storakterna som publiken vågat sig ut för att bevittna konserterna på nära håll.

De två festivalerna i Örebro har varit för helt skilda målgrupper. yeahFörst ut var Yeah-festivalen med headliners som Hoffmaestro, Markus Krunegård och Linda Pira. Nu under helgen var det hårdrockskalas på Brickebackens IP där Metallsvenskan bredde ut sig. Publiken fick nöjet att se storband som Motörhead, Raised Fist och Blind Guardian. Yeah-festivalen lockade till sig en yngre publik, där vakterna till öltältet var noga med att kolla legg för att inte riskera att släppa in någon minderårig.

Metallsvenskan däremot lockade till sig en mer varierad publik, dock med en högre medelålder. En av besökarna på Metallsvenskan, Anders Stenqvist, berättade att han tycker att festivalen är den bästa i Sverige. Anledningen är att det är en liten och intim festival där man kommer nära artisterna samt att det är en hög stämning på området. Jag kan inget annat än att hålla med om att stämningen har varit fantastisk dessa två dagar, trots det ihållande regnet under lördagen. Det är underbart att se människors uppskattning av musik i ett socialt samspel och glädjen den utbringar.2 Dessa två festivaler visar också att det inte krävs stora områden och ett brett utbud av band för att det ska skapa en festivalkänsla, utan att det snarare är intimiteten och närheten som är själva charmen med dessa festivaler.

De flesta som jag frågade under lördagen var på Metallsvenskan för att se Motörhead, ett band som utförde en fartfylld spelning samtidigt som regnet vräkte ner. Under Yeah-festivalen lockade Hoffmaestro storpublik, även där med regnet som följe. Deras energi och glädje verkade medföra att publiken glömde bort regnet, för de hoppade och levde sig in i musiken utan att visa något missnöje.

Nästa helg är det dags för den första stora festivalen för i år, Sweden Rock i Sölvesborg, som rymmer 40.000 besökare. Lite skillnad från dessa två festivaler, men som flera som jag pratat med på Metallsvenskan sagt så är det inte folkmängden som är det viktiga. Det viktiga är att skapa stämning och att man som publik känner sig delaktig i musiken, vilket både Yeah-festivalen och Metallsvenskan lyckats med. Ett väldigt gott betyg, om man frågar mig. Då kan inte ens regnet förstöra den känslan. Det finns ju faktiskt regnkläder.

— — —

Maria Sandström

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree