WEWE: WE (Mowinde/cd baby). Speltid: 59´46.

Mattias Windemo (gitarr, dubbelhalsad tapgitarr, chapmanstick), Jonny Axelsson (slagverk, vibrafon), Eva Lindal (violin, viola)

 

Betyg:

betyg-2

Här gäller det att spetsa öronen och ge sig tid och inte reflexmässigt avfärda skivan som ointressant pling och plong. Windemo Emsemble, eller kort och gott WE, begår skivdebut med ett album som man helt enkelt kallar just WE – vilket ju också kan ses som lite vitsigt. De medverkande musikerna är emellertid inga debutanter utan har en gedigen musikalisk karriär att falla tillbaka på. Mattias Windemo själv är en välkänd gitarrist som gärna överskrider musikaliska gränser. Slagverkaren Jonny Axelsson fick sitt genombrott för femton år sedan och violinisten och violasten Eva Lindal har en bred repertoar som medlem av såväl kammarensemblen MA som Katzen Kapell.

Foto: Heiko Purnhagen.

Foto: Heiko Purnhagen.

Så vad är det för slags musik man valt att spela här? I skivreleasen talas om en mix av nutida konstmusik, jazz och fri improvisation. Så mycket jazz tycker jag väl inte att man kan tala om, och en hel del av det ”nutida” låter som ett eko från det post-Webernska 1960-talet. Det är plock på gitarren, spröda klockor och skrap på fiolen, lite knackande och knäppande; klanger som hellre än att uppgå i varandra spänner mot varandra och som lämnar plats för tystnaden. Men ska jag vara helt ärlig har jag svårt att bli riktigt engagerad, trots ärliga försök. Ibland känns det som att falla tillbaka i något som var nytt och spännande för femtio år sedan men som nu riskerar att upplevas som en repris på det som en gång var avantgarde. Och ändå inte. I vår postmoderna era räds man som bekant inte att även närma sig ett mer traditionellt tonspråk. Och det är just i glidningen mot det mer konventionellt vackra – där en melodi liksom lösgör sig, tar form och dör ut – som det mest spännande äger rum på detta album och som gör att man ändå är beredd att återvända till det. Man ska också ha ett plus för det snygga omslaget.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree