Hem » Kulturdelen rekommenderar, Scen » Två herrars tjänare på Teater Nolby

Två herrars tjänare på Teater Nolby

Truffinaldo och Smeraldina

Truffinaldo och Smeraldina

För åttonde året i följd spelas det sommarteater på Teater Nolby, paret Olle och Lena Söderbergs gamla bergsmansgård vid sjön Immen mellan Karlskoga och Loka Brunn. En fantastisk tradition som upplevts av tusentals hängivna besökare genom åren.
Man kan inte sluta att beundra dessa två eldsjälar som mitt ute i skogen skapat ett kulturcentrum helt på egna ben. Jovisst finns det många som engagerat sig genom åren, men det är trots allt Olle och Lena som bär upp verksamheten via sitt besjälade teaterintresse.
Teater Nolby fortsätter på sitt klassikertema. Denna gång ”Två herrars tjänare” av Carlo Goldini.
En pjäs skriven under första hälften av 1700-talet och som även utspelar sig där någonstans. Pjäsen hade en bejublad premiär 1745 på San Samueleteatern i Venedig.
Den italienske dramatikern Carlo Goldini var en förnyare av teaterformen Commedia dell´arte. Man kan enkelt säga att han tog in denna gatans teater in i salongerna. Han skrev riktiga manus och han plockade maskerna av fler Commedia dell´arte-karraktärerna. Han var oerhört produktiv och skrev mer än 250 pjäser. I hans föreställningar finns ofta samhällskritik, generationsförvecklingar och socialt engagemang inbakat. Detta var i en tid när borgare och vanliga människor började få chansen att tjäna egna pengar och därmed också en bättre social ställning.
Två herrars tjänare är egentligen ett beställningsverk av den dåtida, mycket populäre skådespelaren Antonio Sacchi. Han ville att Goldini skulle skriva ett verk till honom och gav till och med en grov skiss till själva handlingen.
Goldini hade vid det här laget slutat med teater och istället ägnat sig åt det han var utbildad till, nämligen advokatarbete. Frestelsen blev dock för stor så det slutade med att han satte sig ner och skrev pjäsen ”Två herrars tjänare”.
Pjäsen handlar om den stackars arbetslöse Truffaldino som hux flux får erbjudande om ett jobb. Något som också blir två jobb.
Florindo flyr till Venedig efter att ha dödat sin älskade Beatrices bror i en duell. Beatrice klär ut sig till sin döde bror och följer efter Florindo. Hon vet också att flera herrar har skulder till sin bror så genom att agera som honom räknar hon med att kassera in en del av dessa pengar.
Truffaldino tar jobb hos dessa båda utan att någon av dem vet om dubbelspelet. Läge för förväxlingar.
Två herrars tjänare är en komedi i känd Commedia dell´arte-anda.
– Ja, säger Olle Söderberg. Vi kommer att ha kontakt med publiken redan från första repliken. Säkert öppet för en hel del improvisation.
Det är i första hand Lena Söderberg som bearbetat manuset och strukit ner det till hanterbara två timmar. Olle har en mindre roll som Herr Pantalone. Lena spelar doktor Lombardi som egentligen är en manlig roll.
Jo, så är det säger Olle, men vi brukar nästan alltid stuva om lite bland rollkaraktärernas genus, berättar Olle Söderberg.
Truffaldino spelas av David Levi och Beatrice Rasponi av Jennifer Ljusterås. Två rutinerade veteraner när det gäller sommarteater på Teater Nolby. Även Giovanni Falcone får räknas till de rutinerade. Han spelar denna gång Florindo, Beatrices älskade.
Gitarristen och kompositören Gunnar Hjorth kommer som vanligt med nyskriven musik till föreställningen. Också det har blivit tradition.
Teater Nolby lovar en härlig och mustig komedi, fantastiska kostymer en skruvad handling i ett högt tempo.
Vill man kan man få en tvårätters måltid i värdshuskällaren eller varför inte en picknickkorg att avnjuta i gröngräset.
Premiär den 18 juli, därefter 19 föreställningar till fram till den 15 augusti. Vill du veta med går du in på www.teaternolby.se. Där finns också möjlighet att boka biljetter. Har du GPS så hittar du till Teater Nolby med koordinaterna 59.504114, 14.466162.

BJÖRN REIMERS

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree