Hem » Krönika » Från Gustavssons bokhylla 14: Den sista bokhandeln

Från Gustavssons bokhylla 14: Den sista bokhandeln

The Last Bookstore i Los Angeles, USA.

The Last Bookstore i Los Angeles, USA.

Vad händer med den tryckta boken? Allt fler väljer att läsa på skärm – det gäller både böcker och tidningar. Bokförlagen säljer allt färre böcker, antalet anställda på bokförlagen minskar, biblioteksutlåningen går ner (en författare som Eyvind Johnson lånades år 1955 nästan 500 000 gånger på svenska bibliotek; häromåret var siffran nere i knappt 10 000!).

Att pappersboken värderas allt lägre avspeglas också i sjunkande priser. Särskilt märkbart är detta på antikvariaten: jag jämför de blyertsnoterade priserna i de böcker jag köpte för trettio år sedan och konstaterar att jag idag kan få dessa titlar ännu billigare – nominellt, utan hänsyn till inflationen (konsumentprisindex har trots allt gått upp flera hundra procent sedan den tiden). Jämfört med 80-talet är priserna alltså totalt dumpade.

Att vi sätter allt lägre värde på pappersböcker märks ju också – paradoxalt nog – på svenska bibliotek! Numera är det snarare regel än undantag att man där kan köpa hela kassar med böcker för bara en struntsumma – eller helt enkelt ta med sig så mycket man orkar bära! Ofta gör sig biblioteken av också med nyinköpta böcker (inte sällan diktsamlingar).

Pappersboken går en osäker framtid till mötes. Och hur det ska gå med bokhandlarna är en öppen fråga. Nätbokhandlare säljer allt större volymer. Kvarvarande fysiska bokhandlare ingår i allt större, allt färre koncerner. Akademibokhandeln säljer idag ungefär 2/3 av alla böcker inom den svenska bokhandeln. Antalet bokaffärer minskar – i uppemot varannan kommun saknas idag en sådan. I exempelvis Storbritannien har antalet bokhandlare minskat med 30 {f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} de senaste tio åren.

Särskilt utsatta är de bokhandlare som satsar på ett brett sortiment och dessutom kvalitetslitteratur. Att nu klassiska Hedengrens bokhandel i Stockholm, etablerad 1897, troligen måste stänga är symptomatiskt. Samtidigt har en bred opinion gjort sig gällande: bokhandlare av detta slag måste finnas kvar!

Kanske är det dags att initiera nya projekt där även litteraturpolitiska aspekter på bokhandeln beaktas. Allt färre bokhandlare satsar på ett rikt diversifierat bokutbud. Det lönar sig inte, krasst uttryckt.

Men det finns undantag! Då tänker jag inte i första hand på enorma boktempel som Dussmann i Berlin, öppet från tidig morgon fram till midnatt och där man kan shoppa böcker i fem plan och däremellan dricka kaffe och äta lunch och middag och lyssna på konserter och uppläsningar – nej, jag tänker på ambitiösa etablissemang som Söderbokhandeln i Stockholm och – ”The last bookstore”: en jättesatsning i Los Angeles där en kille på tvärs mot utvecklingen öppnat en bokhandel i en gammal bank och som nu – mot alla odds – blivit ett inneställe för boksökare – ja, så till den grad att det nu pratas om en ny trend: fysiska böcker i stället för plattläsning.

Hur som helst: skärm och papper borde kunna samexistera. Det ena utesluter inte det andra. Själv blandar jag fredligt – för att travestera Taube – boktryck och IT.

Björn Gustavsson

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree