Hem » Kulturdelen rekommenderar, Scen » Sommarteater på Teater Nolby

Sommarteater på Teater Nolby

Lena och Olle Söderberg som fru Lombardi och herr Pantalone

Lena och Olle Söderberg som fru Lombardi och herr Pantalone

TVÅ HERRARS TJÄNARE
av Carlo Goldini
Översättning och manus: Klas Abrahamsson
Bearbetning: Lena Söderberg
Regi: Olle Söderberg
Scenografi: Olle Söderberg
Kostym: Lena Söderberg och Anna Lundin
Kompositör och kapellmästare: Gunnar Hjorth
Medverkande:
Truffaldino: David Levi
Pantalone: Olle SöderbergClarice: Liv Elgenklöw
Silvio: Latif Ansari
Fru Lombardi: Lena Söderberg
Smeralda: Lova Falk
Beatrice: Jennifer Ljusterås
Brighella: Ann-Marie Johansson
Florindo: Giovanni Falcone
Kypare: Linn Norén
Bärare: Måns Güngör
Medarbetare på Världshuset:
Gunnar Hjorth och Mikael Forsberg
betyg-4.5

Två herrars tjänare av Carlo Goldini bygger på den teatertradition som nämns som commedia dell ´arte. Traditionen innehåller ett galleri av rollkaraktärer som oftast parodierar olika människotyper likt den ständigt hungrige Harlekin (här som huvudfiguren Truffaldino) och den ytterst snåle Pantalone för att nämna några.
Commedia dell ´arte-teater innebär komedi, lustspel och fars och samtidigt en ständig kontakt med sin publik. Allt detta och lite till finns med i Teater Nolbys uppsättning av Två herrars tjänare.

herr Pantalone (Olle Söderberg)

herr Pantalone (Olle Söderberg)

Det är åttonde året som Teater Nolby spelar sommarteater på sin bergsmansgård vid den gamla Kungsvägen mellan Karlskoga och Loka Brunn. Man har hela tiden hållit sig till de klassiska verken och har genom åren spelat både Shakespeare, Tjechov, Hollberg och Lars Forsell. Årets föreställning följer väl tidigare mönster när man nu sätter upp Goldinis Två herrars tjänare.
Allt startar i ett våldsamt tempo. Utan att avslöja alltför mycket kring handlingen så kan nämnas att när vi kommer in i pjäsen ska den rike men snåle herr Pantalone gifta bort sin dotter Clarice med sin älskade Silvio. Strax innan vigseln tillstöter dock förvecklingar. In på scenen dyker nämligen Beatrice Rasponi, utklädd till sin döde bror Federigo. Samtidigt också Beatrices kärlek, adelsmannen Florindo, som är den som dödat Federigo i en duell och nu flyr samtidigt som han söker sin älskade Beatrice. Låter det invecklat? Lugn, det blir mycket värre. Det visar sig också att den döde Federigo har av herr Pantalone blivit lovad hans dotter Clarices hand, något som verkar spricka då hon nu ska giftas bort med Silvio, den man hon älskar. Det som spetsar till historien ytterligare är att den fattige och ständigt hungrige Truffaldino råkar ta tjänst som tjänare hos både Beatrice, utklädd till sin bror Federigo och hennes kärlek Florindo. Något som givetvis ställer till det en hel del för den stackaren. Som om detta inte skulle vara nog så blir Truffaldino också blixtkär i den fagra men olyckliga Smeraldina, kammarjungfru hos herr Pantalone.
Som alla förstår så räcker detta sceneri och blir över för att skapa helt vansinniga förvecklingar som får publiken att tjuta av skratt.

Smeralda (Lova Falk) och Truffaldino (David Levi)

Smeralda (Lova Falk) och Truffaldino (David Levi)

Jag varken vill eller ska jämföra årets föreställning på Teater Nolby med de sju tidigare, men om man vill ha förbaskat kul under några timmar så tror jag man i år har överträffat med råge det man tidigare presterat. Det är genomgående rysligt bra agerande från samtliga aktörer, ingen faller på något sätt ur. Kanske gör ändå Olle Söderberg sin bästa rollprestation hittills. Hans helt galna herr Pantalone kliver en bra bit utanför hans tidigare skådespeleri. Det blir ibland vansinnigt kul när han snubblar på språket och hittar uttryck som vi aldrig tidigare någonsin hört. Kanske slog Olle igenom på riktigt som komiker i år, även om han gjort några kul roller tidigare.
En som ytterligare måste nämnas lite extra är Liv Elgenklöw som gör Pantalones bortskämda dotter Clarice. Hela hennes agerande kan bara sammanfattas i ett ord. Punk! När hon väl får av sig peruken så är även hela hon punk. Scenen där hon spyr ut sin galla över sin far som lurat henne på sitt giftemål med sin kärlek Silvio är helt obetalbar. Jag hittar inget bättre ord än just PUNK!
Att man också givit föreställningen ett nutidsspråk ger det hela ytterligare en dimension av komik. Bara det lilla ordet ”ärthjärna” framkallar stor glädje i publiken.

Musiken, Mikael Forsberg och Gunnar Hjorth

Musiken, Mikael Forsberg och Gunnar Hjorth

Givetvis ska också David Levi som gör huvudfiguren Truffaldino hyllas. David har varit med länge vid Teater Nolby och haft flera bärande roller. Här får han spela ut hela sin begåvning i ett emellanåt vansinnigt tempo. Han håller också hela tiden kontakt med publiken och slänger ibland ur sig en direkt fråga. Han får också besökarna att aktivt delta genom att när något hamnar i den fiktiva kanalen som går mellan läktaren och scenen, säga ”plask”. Helt lysande!
Musiken bör få ett eget kapitel. Kompositören och gitarristen Gunnar Hjorth har gjort det igen (obs, ordvits). Denna gång med lite friare händer vilket blandar 1700-talstoner med mer nutida musik. Tillsammans med basisten Mikael Forsberg ligger hela tiden hans gitarr som en viktig bakgrund till vad som händer på scenen i övrigt. Det är ett väldigt begåvat inslag för helheten.
Två herrars tjänare var nog på den tiden pjäsen skrevs aningen kontroversiell. Bara det att tjänstefolket kunde ta ton mot sin herre måste ses som upprörande. Därför är kammarjungfrun Smeraldas slutord när hon sjunger ”att slita för krösusar skiter jag i” väldigt befriande.
Så, vill ni ha riktigt kul en kväll, ta er till Teater Nolby och bli riktigt ordentligt underhållna för några timmar. Som grädde på moset kan man få lite mat, en picknickkorg och varför inte ett glas vin innan föreställningen och i pauserna. Gå in på www.teater nolby.se och boka biljetter. Gör det nu!

BJÖRN REIMERS

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree