Hem » Helgesson » Trickster 2. Loke – luftfararen

Trickster 2. Loke – luftfararen

Loke med fisknät

Loke med fisknät

Loke är nog den mest gåtfulla och motsägelsefulla gestalten i den nordiska mytologin. Lopt – luftfararen – är ett av hans binamn och i Snorres Edda berättas att : ”Loke hade skor som han sprang över luft och vatten med.” (Jmf Hermes i den grekiska mytologin) Och ibland lånar han, ett s.k hamnskifte, Frejas fjäderkostym som i Trymskvädet i den Poetiska Eddan: ”Loke han flög – fjädrarna brusade – tills han kom utanför asars visten, kom inom gärdet i jättars hem.” Här hjälper Loke Tor att hitta sin hammare som stulits av jätten Trym och Tor yttrar. ”Säg mig från luften långväga nytt! Den som sitter tör ofta ingenting säga och lögner smider liggande man.”

Att rörelse står för sanning är en intressant tanke. Finns det månne en ”vindarnas filosofi” immanent i den nordiska mytologin? 
Orosande skulle kunna vara passande namn på Loke. Liksom i de flesta mytologiska världar pågår en kamp mellan ordning och kaos, där Loke står för en del upptåg och oreda som slutligen leder till uppgörelsen mellan jättar och asar, Ragnarök, där Loke ställer upp på jättarnas sida.
 Loke, av jättesläkt, blev blodsbroder med asen Oden, den högsta guden som stod för ordning.

Och det är också lätt att tänka sig att det muntliga berättandet vid vikingatidens eldstad behövde en lurifax som lockade till skratt och satte fart på händelserna.

 Loke är en gränsöverskridare både fysiskt, han flyger omkring och kan förvandla sig  till olika djur och människor, och socialt, han umgås med asar, jättar, vaner och alfer. Mentalt besitter han flera karaktärsegenskaper än de flesta av gudarna.
 Loke förser också gudarna med en hel del värdefulla saker; som sto föder Loke den åttafotade hästen Sleipner och han fixar också via dvärgarna Odens magiska ring och hammaren Mjölner åt Tor m.m. Emellanåt är Loke således en hjälpsam typ.
 Men han är också far till tre monster, Fenrisulven, Hel och Midgårdsormen, som av gudarna förpassats till underjorden och som sedan stod i främsta ledet i slutkampen mot asarna.

I Gylfaginning i Snorres Edda beskrivs Loke så här: ”Till asarna räknas också han som en del kallar asarnas förtalare, svekets upphovsman och alla gudars och människors skam. Han heter Loke eller Lopt och är son till jätten Farbaute. Loke är skön och vacker att se på, ond till sinnelaget, mycket ombytlig till sättet. Han ägde mer än andra män av sådan visdom som heter slughet, och han hade en list för allting. Han satte ständigt asarna i stora trångmål, och ofta löste han dem med sluga påfund.” 
I Snorres Edda är det Loke som lurar Höder att döda den gode Balder med en pil av mistel. Denna händelse och kanske också kristendomens  behov av en djävulsliknade figur har bidragit till en demonisering av Loke. Enligt andra källor var det Höder som dödade sin broder Balder. Ont och gott kan vara svårt att applicera på den nordiska mytvärlden. 
I filmerna Thor (2011) och Avengers (2012) förekommer Loke som skurk.

Efter mordet på Balder flyr Loke till en fors och förvandlar sig till en lax, men han fångas in med ett fisknät som han själv konstruerat. Fram till Ragnarök hålls han fjättrad i en grotta.

Religionshistorikern Åke Hultkrantz skriver i sin bok: Vem är vem i nordisk mytologi (Han har för övrigt också skrivit om de nordamerikanska tricksterfigurerna): 
”Han (Loke) utstrålar alltså inte den helighet som trots allt vidlåder asagudarna. Det skall dock medges att han gärna hjälper till med att ställa till rätta de skador som han åsamkat gudarna. Ibland förekommer han som en humoristisk gestalt, såsom när han stjäl Frejas halsband, Brisingamén: han förvandlar sig till en loppa som biter gudinnan när hon sover så att hon vänder sig om i sängen och därmed ger Loke tillfälle att utföra stölden. Höga väsen med denna halvt gudomliga karaktär, men utan helighet och utan kult, obscena, löjliga och delvis ondskefulla, brukar föras till en egen övernaturlig kategori, trickstergestalterna.”vagos logga 1

Loke är som upptågsmakare, förvandlingskonstnär och häcklare av gudar och gudinnor ( se Loketrätan) en skön figur och han ”snurrar skapelsens och förstörelsens hjul” som någon uttryckt det. Efter Ragnarök stiger en ny jord upp ur havet.

En annan av mina favoriter i denna mytvärld är ekorren Ratatosk, något av en minitrickster, i världsträdet Yggdrasil. Han springer mellan ormen eller draken Nidhögg vid trädets rötter och örnen i i trädets topp och förmedlar förolämpningar dem emellan.

I senare folkliga berättelser har Loke förknippats med vätten, som blåser på elden, och spindeln under namnet Locke. Min nästa artikel kommer att handla just om spindeln som tricksterfigur i framförallt Västafrika.

För övrigt kan nämnas att skådespelaren Mickey Rourke döpte sin chihuahua-hund till Loki. Den dog vid 18 års ålder 2009. Den ”kriminella” motorcykelklubben Vagos i Kalifornien har tagit Loki (Loke) som sin symbol. 
Vilket öde för den gamla trickstern!


Bo Helgesson

Share

1 Kommentar för “Trickster 2. Loke – luftfararen”

 1. Bo.
  En utmärkt roande och intressant artikel! Ser fram emot fler!
  Lennart

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree