Hem » Fokus » Flyktingmanifestation i Örebro

Flyktingmanifestation i Örebro

DSC02705Ett hundratal personer samlades på söndagseftermiddagen på Våghustorget i Örebro i en manifestation mot Europas inhumana flyktingpolitik. Arrangörer var studiecirkeln Motmakten och den feministiska och antirasistiska organisationen Örebro för alla. Nisha Ericsson från Örebro för alla möttes av applåder då hon poängterade att flyktingmottagandet inte är en fråga om gästfrihet där flyktingarna ska känna tacksamhet mot sina värdar utan att det handlar om mänskliga rättigheter.

– Europa är ett fort! Syna era privilegier! Slopa Dublinförordningen och transportöransvaret! Riv Europas murar! Ingen människa är illegal! utropade Nisha Ericsson.

Nadja Awad från Motmakten ansåg att det var problematiskt att det har krävts en massiv massmediespridning av en bild på ett dött barn, treårige Alan Kurdi, för att vi ska vakna.

– Vad säger det om oss? frågade hon retoriskt.

Tomas Lundström från Asylgruppen Örebro menade att hyckleriet är enormt från den svenska regeringen. I förra veckans manifestation i Stockholm uttalade regeringsföreträdare att ingen människa ska betraktas som illegal, men i praktiken låser man in flyktingar i förvar och massdeporterar dem.

– Asylgruppen Örebro hjälper dem som stämplats som illegala i vardagen. Engagera dig i Asylgruppen Örebro, eller ge en gåva. Ingen människa är illegal! avslutade Tomas Lundström sitt tal.

Manifestationen på Våghustorget följdes upp av en diskussionskväll på Föreningarnas hus i Örebro. Syftet var att utbyta tankar och idéer kring det som sker men även hur medborgarna i Örebro kan organisera sig för att bidra på olika sätt i flyktingfrågan. Ett panelsamtal med lokalpolitiker från Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hölls. Miljöpartiets Niclas Persson kunde tänka sig att tvinga kommuner att ta emot flyktingar för att få en jämnare fördelning över landet. Det var däremot Folkpartiets Karolina Wallström emot med argumentet att vissa kommuner inte passar för att ta emot flyktingar.

Örebro för alla, Motmakten, Asylgruppen Örebro och Rädda barnen fanns på plats för att presentera sin verksamhet och uppmuntra till engagemang. Örebro för alla ordnar middagsbjudningar som ett sätt att skapa möten med nyanlända flyktingar. Motmakten är en separatistisk organisation som driver en studiecirkel för rasifierade personer.

Magnus Gustafson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree