Hem » Scen » Trerätters med mordgåtor på menyn

Trerätters med mordgåtor på menyn

David Levi, manusförfattare, regissör gör länsdetektiv Victor Eliot

David Levi, manusförfattare, regissör gör länsdetektiv Victor Eliot

TEATER
Vargtimme av och med Teater Nolby
Manus och regi: David Levi
Medverkande:
Oscar Wik, prost – Olle Söderberg
Alva Wik, prostinna – Lena Söderberg
Victor Eliot, länsdetektiv – David Levi
Kristin Eliot, fru – Jennifer Ljusterås
Anders Faa, romsk man – David Levi
Katarina Faa, romsk kvinna – Lena Söderberg
Karl Söder, länsman – Olle Söderberg
Irma Persson, kokerska – Jennifer Ljusterås

Idén är inte ny, men genial. Att spela teater eller på annat sätt agera inför en, till bords sittande, publik är inte på något sätt unikt. Men att engagera publiken i att samtidigt som man äter engagera sig i en deckargåta där man själv får tillfälle att agera smart detektiv är en lysande idé. Teater Nolby, den fria teatergruppen som normalt håller till ute i Nolbyskogarna, mitt emellan Karlskoga och Loka Brunn och som mest är kända för sina klassiska sommarspel, har tagit upp denna idé och har under ett år tillbaka spelat deckargåtor på olika platser kring Karlskoga/Degerfors. Det är David Levi, en av Teater Nolbys medlemmar som skrivit manus och regisserat föreställningarna. Hittills har det blivit två olika gåtor. Först Häxnatt som hade premiär för något år sedan och nu senast Vargtimme som hade premiär på Degernäs Herrgård i Degerfors i förra helgen.

Olle Söderberg som prosten Wik

Olle Söderberg som prosten Wik

Så här beskriver Teater Nolby själva sin senaste föreställning:
”Vid 1900-talets början, på en prästgård någonstans i Sverige. Prosten, Oscar Wik och hans fru, Alva har bjudit in länsdetektiv Victor Eliot och hans hustru Kristin på middag för att tala om de många problem som uppstått på sistone. Prosten Wik har talat med bönderna som är mycket oroliga för det stora antalet boskap som fällts, och det har kommit människor till bygden som verkar besitta ett inre mörker. Socknens folk håller sig inne vid fullmåne. Det bultar på dörren och en okänd man hittas på trappan. Han är klädd i trasor och säger sig inte minnas hur han kommit dit.
Det viskas hemligheter och rykten, och månen kastar sina strålar genom prästgårdens fönster. Alla människor som rör sig i huset ser sig om över axeln och håller stearinljusen tända, åtminstone… nästan alla. Innan aftonen är över har någon mist livet.
Lås alla fönster och dörrar, stäng om djuren, tänd alla kandelabrar och njut av kokerskans middag när ni försöker lösa mysteriet. Hjälp länsdetektiven innan det är försent, och intala er själva att – ingen rädder för vargen är”.
Upplägget är lyckat. Gästerna välkomnas av prostinnan Alva Wik och bjuds på en liten drink. I och med detta är föreställningen igång. Paret Eliot anländer och hela sällskapet bjuds till bords. Det är bordsplacering som gäller och förrätten står redan framme. Allt är bokat i förväg.
Inget spel sker under tiden man äter. Det är först i pauserna mellan rätterna som scenerna dukas upp. Intrigerna byggs på och ledtrådar finns för den

Fru Eliot och prostinnan (Jennifer Ljusterås och Lena Söderberg)

Fru Eliot och prostinnan (Jennifer Ljusterås och Lena Söderberg)

skarpsynte. David Levi spelar detektiv Victor Eliot med pondus. Hans fru Kristin som görs av Jennifer Ljusterås känner sig nog inte riktigt hemmastadd i prästgården, men hon håller god min. Olle Söderlunds prost är en dominant herre som ser ner på sin undfallande hustru (Lena Söderberg). Det hela är välspelat med lagom stora gester.
Det som gör det hela extra trevligt är att den gåta som ska lösas av gästerna blir till ett intensivt samtalsämne kring borden. Idéer stöts och blöts allt eftersom scenerna spelas upp och nya ledtrådar presenteras. Till slut lämnas lappar in där samtliga gäster fått gissa på vem mördaren är och vilket hens motiv skulle kunna vara. Till slut utses en vinnare och blir kvällens superdetektiv.
Som sagt, konceptet är lysande. Maten likaså. Det blir helt enkelt till en mycket trevlig kväll i gott umgänge med god mat och förträfflig teater.
Vill du veta var Teater Nolby spelar upp sina mordgåtor nästa gång, gå in på www.teaternolby.se. Där kan du också göra din bokning.

Björn Reimers 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree