Hem » Kulturbloggen » Flyktinggala i Lekeberg

Flyktinggala i Lekeberg

lekebergI Lekeberg genomförs Örebro läns största stödgala för flyktingar i Bollhallen Fjugesta, på söndag 15 november från kl 16.00. Bredden i arrangemanget är unikt i landet. Galan stöds av allt – ifrån den lokala frivilliga brandkåren, kommuninvånare, små pizzerior, Örebro Hockey, nöjesutvecklaren Peter Flack, företag och allt vad Lekeberg har i form av artister och musiker.

Idén till stödgalan ”Lekeberg hjälper” föddes på facebook som ett resultat av bilden på den drunknande pojken Alan. Spontant anmälde sig artister, musiker och företag som ville hjälpa och sponsra arrangemanget. Nu växer galan dag för dag. Både till form, engagemang, innehåll och organisation. Lions i Fjugesta, som brukar vara bäst i landet insamlingar, ställer upp med resurser och stöd. Svenska Kyrkans konsert Requiem i Hidinge kyrka kopplas samman med stödgalan i Bollhallen. Den konserten hålls också den 15 november. De populära auktionisterna Vanja och Karl-Åke Eriksson, Hackvads Via, sköter en auktion av skänkta gåvor som vävs in i den stora konserten.

– Det är ett fantastiskt intresse. Alla är positiva och vill bidra. Det finns en sådan omsorg och ett mänskligt intresse bland Lekebergsborna att tillsammans få göra en insats, säger Alexandra Zoffman, en av många som arbetar med galan. ”Lekeberg hjälper” är unik. Kommunen har 7 400 invånare och någon liknande stödgala ordnas inte länet – knappast i landet. Målet är att samla in 100 000 kr till flyktingläger och de som flyr.

Någon så stor konsert har tidigare inte hållits i den nu 20-åriga kommunen.Stödet kommer inte bara från Lekeberg. Peter Flack och Trystorps
slott ställer upp med stolar till bollhallen. Örebro Hockey skänker en matchtröja med spelarnas autografer. NärkeTryck i Hallsberg sponsrar med
affischer och Alltek i Kumla som sköter ljus och ljud med gratis arbetskraft. Hallsbergs fritidsförvaltning hjälper med skyddsmatta till bollhallen.
Stödgalan och flyktinghjälpen har blivit mångas angelägenhet. Det visar också på den mänskliga kraften och humanismen som finns i en 20-år ung kommun.

-Nu behöver vi fler som kan arbeta praktiskt med själva galan och fler som skänker gåvor till auktionen, säger Alexandra Zoffmann.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree