Hem » Helgesson » Foto: Einar Erici, kyrkor, orglar och långskägg

Foto: Einar Erici, kyrkor, orglar och långskägg

Einar Erici

Einar Erici

Här ligger dagens unga skägg i lä tänker jag när jag ser på fotografierna från 1930-talet på dessa långskäggiga män. Starka bilder med uttryck!
Det var så att jag letade efter en bild från kyrkan där jag döptes 1947, Grytnäs medeltida kyrka i södra Dalarna, och jag sökte i Riksantikvarieämbetets bildarkiv Kulturmiljö med närmare 200 000 sökbara bilder. Det finaste fotot från denna kyrka var från 1939, en interiörbild mot koret och med de medeltida kalkmålningarna. Fotografens namn var Einar Erici. Ett så pass ovanligt namn hade jag lagt på minnet och kom på att jag för många år sedan i någon tidning/tidskrift sett hans unika bilder tagna på 1930-talet från Valamo kloster i Ladogasjön.

I arkivet finns tusen av Ericis bilder, de flesta på kyrkor, kyrklig konst och orglar. Men här finns också ett antal anmärkningsvärda bilder, något över sextio fotografier på människor från en svunnen tid, främst landsbygdens folk och företrädesvis storskäggiga män och så munkarna på Valamo.
 Porträtten i hel- och halvbild har en psykologisk närhet och sociologisk skärpa som kan påminna om både August Sanders 
yrkesporträtt på 1930-talet och Sune Jonssons bilder på norrländska småbrukare från 1950- och -60-talen. Se närbilden på hemmansägare Ollas Per Persson från Siljansnäs där han plirar mot kameran. Storskäggens tid var egentligen förbi och jag kan tänka mig att Erici som själv hade ett långt skägg betraktades som en i klubben.
På 1930-talet hade vi en levande landsbygd, där hela familjen deltog i jordbruksarbetet. Antalet småbruk var som flest och befolkningsmässigt vägde det jämnt mellan landsbygd och tätort. 
Människors identitet var också starkt knuten till deras yrken. Här finns bilder på hemmansägare, kyrkvaktmästare, skomakare, postkörare,

Hemmansägaren Ollas Per Persson

Hemmansägaren Ollas Per Persson

snickare, fjärdingsman m.m. och som sagt rysk-ortodoxa munkar vars storskägg var tidlösa. Förutom skäggen notera detaljerna i klädedräkt och frisyr.

Via bildsajten Flickr Commons sprids numera en del av Riksantikvariatets bilder internationellt under rubriken Swedish Heritage Board. Där finns också Erici med 85 foton. Se albums: www.flickr.com/photos/swedish_heritage_board/albums/72157626187237232

Vem var han då, Einar Erici? Han levde mellan 1885 och 1965 och till yrket var han läkare, längsta tiden verksam i Visby och Stockholm. I arkivet finns bilder från 1914 och första tiden var motiven mestadels gotländska kyrkor. Men det finns foton på kyrkor, dopfuntar, kalkmålningar etc. över hela landet. Hans specialintresse var dock gamla kyrkoorglar och dess byggare. Inom detta område blev han nog landets främsta och hade kontakter med orgelentusiaster i Europa bl.a. den världskände läkaren Albert Schweizer. Jag ser att Ericis Orgelinventarium: bevarade klassiska kyrkorglar i Sverige som publicerades första gången 1946 fortfarande finns i handeln, dock, nu i ny reviderad utgåva från 1988 på Propius förlag.
Ericis pregnanta bilder, tagna i mitten av 1930-talet, från Valamo kloster är unika. Den här delen av Karelen

Fader Vladimir, Valamo kloster.

Fader Vladimir, Valamo kloster.

tillhörde Finland under mellankrigstiden, efter ryska revolutionen och fram t.o.m. Vinterkriget 1940. Vid Ericis besök fanns där omkring 100 munkar och 25 kvinnliga pilgrimer. Fader Vladimir i helfigur framför kyrkporten gör onekligen ett imposant intryck.
 Efter kriget uppstod Valamo nya kloster i Savolax, 60 km från Joensuu i östra Finland. Där begravdes den långskäggiga poeten Pentti Saarikoski i augusti 1983.
 Sedan 1991 finns det ånyo munkar på ön Valamo i ryska Karelen.


Bo Helgesson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree