Hem » Recension, Scen » Musik: Ulf Lundell

Musik: Ulf Lundell

Ulf Lundell

konsert på Uppsala Konsert & Kongress, 29/12.


2-novPå nyårsaftonen gjorde Ulf Lundell enligt egen utsago (oklart för vilken gång i ordningen) sin sista spelning när han steg upp på Göta Lejons scen i Stockholm.

Egentligen har jag alltid haft svårt för Ulf Lundell live. Konserterna brukar landa i en bredbent rock’n’roll som jag inte alls tycker om. Men under avskedsturnén såg valet av låtar lovande ut och filmklipp på nätet visade att Lundell och bandet gjorde finstämda framföranden av dessa låtar. Jag hade alltså förhoppningar om att få höra en annan Ulf Lundell live, men skulle komma att bli besviken.

Precis som flera gånger tidigare under turnén var Ulf Lundell sur och otrevlig mot publiken. Olika utfall mot individer som han störde sig på. En hade filmat med sin telefon, en annan hade haft fötterna på scenkanten och en tredje hade ropat ett ord om Luleå eller Norrbotten som Lundell inte förstod. ”Du är ingen rebell, du är en mobbare”, hade jag velat resa mig upp och skrika till honom uppifrån översta raderna i nybyggda Uppsala Konsert & Kongress. Fick ändå höra starka versioner av Evangeline, I dina slutna rum, Soldat kommer hem, Gränsen, Rialto, Aldrig så ensam och Snart kommer änglarna att landa. Slapp dessutom uttjatade gamla slagdängor som Sextisju, sextisju och (Oh la la) Jag vill ha dig.

Ulf Lundell har en enorm låtskatt att ösa ur, han har ett skickligt och kompetent band bakom sig och han sjunger bra, har en stark och kraftfull och mer välartikulerad röst den här gången, kanske är det också inomhusförhållandena som ger bättre ljudkvalitet. Ändå strömmar det ut massor av skränig och intetsägande rock’n’roll, så som det gjort så många gånger förr.

Jag föredrar skivartisten Ulf Lundell framför liveartisten Ulf Lundell. Jag har inte ändrat mig på den punkten efter tisdagens spelning. Särskilt inte efter att ha bevittnat hans mobbing mot delar av publiken.

Mest saknade låt:
Låten Gruva, lika aktuell som när den skrevs på 90-talet. Gruva har spelats flera gånger tidigare under turnén, men tyvärr inte i Uppsala i tisdags. ”Jag kom till en plats där gruvan dog/ Och flyktingar bodde i baracker/ Där brände man kors mot en vägg av skog/Och gav sej ut på nattliga attacker …”

Magnus Gustavsson

Share

1 Kommentar för “Musik: Ulf Lundell”

  1. Jag fick höra en fantastiskt fin ”Främmande stad” som mot bakgrund av höstens flyktingströmmar fick en ytterligare dimension.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree