Hem » Resor » Spa 2: Yasuragi

Spa 2: Yasuragi

Egen badrock med tecknet för lycka

Egen badrock med tecknet för lycka

Ett av Sveriges allra främsta spahotell återfinns – i vacker skärgårdsnatur, på en bergshöjd ovanför vattnet – endast någon mil öster om centrala Stockholm. Yasuragi, byggt på 1960-talet, präglas av tidstypisk skandinavisk modernism, och av ett hantverkskunnande, materialval och en omsorg om inredningsdetaljer som är typisk för det dåtida högkonjunkturssverige – några år innan miljonprogrammet och monteringsfärdiga betonghus allt mer tog över inom byggbranschen.

Att kliva in här är som att kliva in i sextiotalet när det är som vackrast; med mycket betong, men samtidigt med en unik estetisk blick för skönhet. Den paradoxala mixen av storvulen minimalism påminner om arkitekturen i spahotellet Vann (också från 60-talet) och på Hanaholmen utanför Helsingfors (tidig sjuttiotalsestetik av numera sällsynt slag); helheten kan därtill – faktiskt – påminna om nybyggda konstmuseet Artipelag någon mil bort; även där förenas god smak med ekonomiska resurser som gjort att visioner kunnat förverkligas.

Yasuragi utsågs förra året till ”Årets spa” av den internationella organisationen Spa star awards; en prestigefull utmärkelse som säger en del om detta högklassiga ställe. Juryns motiverade sitt beslut med följande formulering: “Likt en Samurajmästare, med fötterna stadigt på den grå skärgårdsklippan och blicken lekfullt nyfiken, har man skolat svenska folket i japansk livskonst.” Tilläggas kan att Yasuragi i år – av samma jury – fått utmärkelsen ”Årets spakök”.

Yasuragi är inte bara ett spa, öppet för dagsbesök: här kan man även bo lyxigt på tillhörande hotell samt äta i matsalar där både miljön och maten är Japan-inspirerade.

Yasuragi blandar svensk modernism och japansk högkultur. Här odlas ett slags långsamhetens lov. Det är lätt att falla in i ett slags meditativ stämning. Besökaren instrueras redan vid entrén i de regler som gäller för badavdelningen (bland annat är mobiltelefoner bannlysta) och sedan får man en badrock med de japanska tecknen för ”lycka”.

För förstagångsbesökaren rekommenderas de halvtimmeslånga introduktioner som erbjuds. Där initieras man i Yasuragis verksamhet, som hade man just anlänt till ett japanskt badtempel.

Om somrarna kan man vandra omkring i tillhörande vidsträckta skogsområde – inklusive obebyggd strandlinje – som omger den högt och fridfullt belägna anläggningen. Här finns både björkar, granskog och japanska lönnar och andra exotiska växter.

Yasuragi möjliggör spaupplevelser utöver det vanliga. Men priserna är höga och bor man ändå i Stockholm kan man få ut mycket även av en dagsvistelse eller halvdagsvistelse; det finns olika paket att välja mellan (där även lunch eller middag ingår).

Helhetsintrycket är en märklig blandning av skandinavisk tradition och asiatisk livskonst. Närmast associerar jag till Berlins främsta spa: Vabali, som ligger nära Hamburger Bahnhof, omgivet av en jättelik tomt även det och med bl.a. ett tjugotal olika bastuanläggningar (därav en finsk respektive en rysk rökbastu), pooler såväl inne som ute samt därtill vilrum med yoga-musik, restauranger och barer där man sitter framför jättebrasor i en miljö som pendlar mellan babyloniskt tempel, thailändsk exotism och en vurm för det fornnordiska.

Yasuragi gör sig bra även vintertid. Ligger man i någon av de trettiogradiga utomhuspoolerna, omgiven av dimmor genom vilka man kanske skymtar en Waxholmsbåt som sakta stävar in mot Stockholm, kan man lätt sjunka in i en sagolik vila – i synnerhet som antalet besökare (precis som på Vabali) noga begränsas; ledningen månar om en lugn miljö.

Efter att ha provat på poolerna, både ute och inne (en av dem är så pass stor att man kan ägna sig åt långsim) kan man prova de tre—fyra bastuanläggningarna, och sedan, som final, slå sig ner i någon av de anatomiskt utformade vilstolarna i rummet med utsikt över skärgårdstallar och vattnet nedanför – och precis när man börjat komma till ro börjar stolen automatisk att röra sig: efter en stund vaggas man ljuvligt, sakta av och an, samtidigt som lugn musik strömmar ur huvudkudden… Prova även några av de pass med bl.a. yoga som ingår i entréavgiften – och njut av spirulina-thé och frukter i den lilla loungen där man fritt får förse sig ur utbudet.

Relativt dyrt är det att besöka Yasuragi – men upplevelsemässigt är alltsammans unikt.

Björn Gustavsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree