Hem » Fokus » Lars Vilks på Örebro Konstskola

Lars Vilks på Örebro Konstskola

IMG_2587Den 7 januari 2016 gästade Lars Vilks Örebro Konstskola. Han höll ett föredrag för eleverna om läget i samtidskonsten och hade en diskussion om sitt konstnärskap och om konstteori. Detta inledde skolans vårtermin som en del av föreläsningsserien Omvärlden.

Besöket på Örebro Konstskola orsakade ett mycket omfattande polispådrag där både lokal och nationell polis var inblandade. Bakgrunden till detta är naturligtvis den extrema situation som Lars Vilks befinner sig i. Sedan en tid tillbaka har ofta beskrivits som Nordens mest bevakade person. Han har utsatts för fyra mordförsök och det finns ett direkt hot mot honom. Dessutom ett allmänt terrorhot i Sverige med beredskap som ligger på den högsta nivån någonsin.

Rektor Peter Ekström var den som bjöd in Lars Vilks till Örebro Konstskola:

-Det är just på grund av den hotfulla situationen i Sverige som vi bjöd hit Lars Vilks. Förutom att han är en mycket kunnig konstteoretiker och en intressant konstnär är han också en symbol för yttrandefrihet och konstnärlig frihet. De krafter som ogillar hans konst får inte lyckas med att tysta honom. Därför måste han bjudas in till olika ställen så att hans röst blir hörd.

-Det fanns naturligtvis risker med att genomföra en sådan här sak. Och vi beklagar om det har medfört några bekymmer för våra grannar. Men det viktiga i att genomföra det övervägde. Om inte en konstskola är en plats för det fria ordet och den fria konsten så är det lika bra att vi lägger ner konstskolorna och sätter ett hänglås på demokratin.

Lars Vilks är en mycket kontroversiell person som bland annat har anklagats för islamofobi och rasism. Peter Ekström kommenterar detta så här:

-Vi har inte tagit ställning för eller emot Lars Vilks åsikter. Det är dock viktigt att påpeka att det som skrivs och sägs om Vilks kanske inte alltid stämmer. Vad vi har tagit ställning för är Lars Vilks rätt till yttrandefrihet. Det är en mycket viktig princip.

Lars Vilks har tidigare varit på Örebro Konstskola ett flertal gånger. Han och Peter Ekström har debatterat om konstteori under lång tid. Bland annat här på Kulturdelen. 2012 möttes de i en offentlig debatt på Örebro Konsthall. Redan då var det omfattande polisbevakning.

Örebro Konstskola startades 1980 och är en oberoende tvåårig förberedande konstskola på nivån mellan gymnasium och högskola. Alla dess 32 elever är myndiga.

 

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree