Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: The Ystad Concert med Jan Lundgren

CD: The Ystad Concert med Jan Lundgren

The-Ystad-Cocnert-A-Tribute-to-Jan-Johansson_teaser_550xJan Lundgren: The Ystad Concert: A Tribute to Jan Johansson (ACT/Naxos). Speltid: 65‘59.
Jan Lundgren (piano), Mattias Svensson (bas), Bonfiglioli Weber String Quartet (trummor)

Releasedatum: den 29 januari 2016

Betyg:

betyg-4

Jan Lundgrens Flowers of Sendai (2014) var ett härligt album med musikantisk jazz i Bill Evans anda. Nu är han tillbaka med The Ystad Concert, en cd inspelad under Ystad Sweden Jazz Festival förra året. Det är en uttrycklig hyllning till Jan Johansson – och visst är det lite vågat att köra ”Visa från Utanmyra” och ”Här kommer Pippi Långstrump”. Jämförelser blir ofrånkomliga. Men ta det lugnt, Lundgren fixar det. Han har med sig gamle kumpanen Mattias Svensson på bas och Bonfiglioli Weber String Quartet, och det här med en stråkkvartett visar sig fungera alldeles utmärkt och ger tolkningarna en egen ton.

Materialet är till stor del hämtat från Jan Johanssons plattor med jazz på svenska, ryska och ungerska, och den som förväntar sig att Lundgren ska göra något helt eget och dekonstruera eller utmana Johansson blir kanske besviken. Detta är musicerande helt i mästarens anda – utan att för den skull på något sätt kännas som en repris. I all ödmjukhet, men med berättigat självförtroende, sätter Lundgren trots allt sin egen signatur under Johanssons. Och jodå, självaste Georg Riedel har gett projektet sin välsignelse …

Den rättframma och musikantiska spelglädjen är slående – och smittande. Det kan svänga och gunga rejält, men när dansens virvlar lagt sig kan man också försjunka i visans vemod. Självklart kan inte Jan Lundgren ersätta Jan Johansson, och lika självklart är det inte heller hans ambition. Man han för arvet vidare på ett sätt som man bara kan applådera och lyckligt leende bejaka.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree