Hem » Resor » Sverige: Storsätra

Sverige: Storsätra

image.aspxStorsätra fjällhotell, invigt 1939, är ett fyrstjärnigt, litet och hemtrevligt vildmarkshotell i nordvästra Dalarna. Sedan några år tillbaka drivs det av Lars och Helena Ericson, som tidigare innehaft bl.a. Smögens havsbad. Paret satsar på att erbjuda komfort och god mat, samtidigt som man vinnlägger sig om ett personligt förhållande till gästerna. Och konceptet förefaller ha lyckats: antalet gäster ökar – och många av besökarna tycks ha varit här förr.

Hotellet – med 35 rum, konferensmöjligheter och väl tilltagen relaxavdelning – ligger alldeles intill den lilla landsvägen som fortsätter in i Norge – och på andra sidan huset brusar den brett forsande Grövlan. I alla riktningar runtom utbreder sig ett nät av skidspår – och om sommaren härliga vandringsleder… Här har man vildmarken bokstavligt talat inpå knuten.

Grövelsjöfjällen i nordvästra hörnet av Dalarna är ett av den svenska fjällvärldens vackraste, minst exploaterade områden. Dalgången kring sjön Grövlan omges av vidsträckta, delvis nationalparksskyddade högfjällsvidder, och i den lägre terrängen utbreder sig stora områden med urgammal fjällskog.

Områdets enda slalombacke är okej men ändå ganska blygsam jämfört med de jättelika anläggningarna i närbelägna Idre. Flashiga butiker, after-ski-jippon och liknande saknas helt i denna rofyllda del av fjällvärlden: hit kommer man för att njuta av tystnaden och vintertid för att uppleva klassisk längdskidåkning; österut mot Långfjället och Storvätteshågna, norrut mot den väglösa lilla norska byn Sylen eller vidare mot Rogen-området i nordöst – eller västerut mot närbelägna Salsfjället och andra norska högfjäll. Eller så kan man prova någon av dalgångens välpreparerade spår: exempelvis besöka den mysiga lilla våffelstugan alldeles på andra sidan riksgränsen mot Norge.

Vinter som sommar: möjligheterna är många – och en god utgångspunkt för att uppleva detta fritidsparadis är (vid sidan av STF:s fjällstation, några kilometer norrut) Storsätra fjällhotell, beläget i den lilla byn med samma namn och som bland annat rymmer en lanthandel, ett kyrkkapell och en samisk butik med hemslöjd; innehavarna ordnar också evenemang för den som vill veta mer om hur traktens renägande samer lever och arbetar.

Storsätras nya ägare tycks satsa framför allt på middagarna – och detta med besked: strax innan det är middagsdags flockas gästerna i vestibulen och leds därefter in till respektive bord. Maten är vällagad och vinlistan generös. Personalen är kompetent och uppmärksam – dock noterade jag att inte alla i köket tycktes uppfatta önskemål om vegetarisk kost som en självklarhet.

Rummen är små och med bekväma sängar men ger näppeligen ett fyrstjärnigt intryck. De allmänna utrymmena är generösa. Särskilt intressant är den del av matsalen som på 50-talet ritades av legendariske funkisarktitekten Ralph Erskine – liksom även det luftiga sällskapsrummet en trappa upp, med panoramablick ut över forsen, skogen och bakomliggande fjäll.

Hotellets fördelar är bekvämlighet, goda middagar och – den härliga spaavdelningen: i ett hus nere vid ån kan man varje dag året runt njuta av bastu och bad i den stora badtunnan alldeles intill forsen. Efteråt passar det fint att luta sig tillbaka i någon av vilstolarna i relaxrummet, framför en flammande eld, och därtill med kanske något läskande från hotellbaren.

Man kan resa hit med direktbuss från Mora, som nås med järnväg alternativt flyg. Läs mer på hotellets hemsida: www.storsatra.se

Björn Gustavsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree