Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Orkesterverk av Johanna Doderer

CD: Orkesterverk av Johanna Doderer

dodererJohanna Doderer: Symphony No. 2 “Bohinj”;˟ Violin Concerto No.2 “In Breath of Time”* (Capriccio/Naxos). Speltid: 72´51.

Anne Schwanwilms (sopran)˟, Yuri Revich (violin)*, Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Ariane Matiakh (dirigent)

Betyg:

betyg-2

En snabb blick på omslaget kan få en att tro att det rör sig om filmmusiken till Fellinis Det ljuva livet. Är det inte Anita Ekberg som står där i sin svarta klänning i Fontana di Trevi? Nej, det visar sig vara den österrikiska tonsättaren Johanna Doderer som klivit ner i slovenska Bohinjs vatten. Sjön, och trakten runt sjön, utgör nämligen inspirationskällan till hennes omfångsrika 2:a symfoni, färdigställd så sent som förra året. Det står snart klart att Doderer är förankrad i ett senromantiskt ideal, även om slutet av första satsen tydligt närmar sig Sjostakovitj. Mellansatsen, där en sopran dyker upp, förenar Mahler och Górecki men saknar deras emotionella intensitet, och solisten Anne Schwanwilms är inte helt idealisk. Så återstår en utdragen och rätt intetsägande final. Man anar hos Doderer en ambition att vara både storslagen och lättillgänglig, men resultatet är tämligen opersonligt och med drag av inställsamhet.

Det andra verket på skivan, den några år äldre Violinkonsert nr 2, skiljer sig åtskilligt från symfonin. Snarare än planschromantik kan man här tala om ett barockidiom med Vivaldimotorik och kanske en liten tillsats Philip Glass, allt snyggt förmedlat av solisten Yuri Revich. Så för mig är det konserten, även om den också vunnit på att komprimeras, och inte symfonin som är skivans behållning och som gör att jag trots allt kan vara lite nyfiken på att höra mer av Johanna Doderer.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree