Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Orkestermusik av Alberto Ginastera

CD: Orkestermusik av Alberto Ginastera

ginasteraAlberto Ginastera: Obertura para el Fausto Criollo; Variaciones Concertantes; Ollantay (A Symphonic Triptych); Bomarzo*. (Capriccio/Naxos). Speltid: 79’04.

Maria Isabel Segarra (sopran)*, Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Karl-Heinz Steffens (dirigent)

Betyg:

betyg-4.5

 

Ju mer man hör av argentinaren Alberto Ginastera (1916–1983) desto mer förtjust blir man. Nu presenteras han med fyra orkesterverk i Capriccios serie Modern Times. Det är en välfylld cd som fungerar utmärkt som introduktion till Ginastera; dessutom måste den intressera den redan frälste eftersom den bjuder på den första inspelning som gjorts av den orkestersvit som tonsättaren sammanställde utifrån sin opera Bomarzo. De fyra verken bjuder på en rik variation. Det börjar som sig bör med en färgsprakande uvertyr, närmre bestämt Uvertyr till den kreolske Faust. Sedan följer kammarmusikaliska Variaciones Concertantes som består av tolv mycket korta stycken som fokuserar olika instrument. Ollantay (solens son enligt mayaindianerna) är ett åtskilligt tuffare verk med mycket slagverk och Stravinskys Våroffer som trolig inspirationskälla. Bomarzo visar Ginastera från en både strävare och mer expressiv sida där man också slås av den spännande instrumenteringen. Men verket rymmer också medryckande rytmer och en suggestiv version av den gamla Dies irae-melodin. Den här orkestersviten fungerar helt i sin egen rätt men nog blir man även nyfiken på operan som den bygger på (och som på 1960-talet förbjöds av den argentinska regimen).

Så har ni ännu inte upptäckt argentinaren Ginastera finns här en utmärkt chans att göra det. Sedan är det bara att gå vidare, till exempel med hans fantastiska cellokonserter.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree