Hem » Krönika » Serier i världen

Serier i världen

Webbserier skapar debatt av sällan skådad politisk sprängkraft i Indien och Pakistan.
Brasilianska independentserier är äntligen på väg in på den internationella seriescenen med serier om favelas och femininistisk satir och i Egypten bryter tidningen Tok-tok ny mark för arabiska vuxenserier

2I svallvågorna efter BBC-dokumentären A daughter of India har en grupp på feministiska konststudenter från Bangalore skapat en mediaskandal av sällan skådat slag i Indien. Citerande estetiken hos de gamla indiska skolplanscherna om ”the good boy” ironiserar och provocerar gruppen kring vad som utgör en dålig flicka enligt konservativa indiska värderingar. Serien, kallad Ek buri ladki – en dålig flicka, har blivit viral över Facebook, Instagram och Twitter.

”Vi ville göra en stark markering och kommentera den patriarkala struktur och ojämställdhet som plågar vårt land”, meddelar skaparna. Fortsättning lär följa i detta, i Indien så brännheta ämne.

Webbserien har även slagit igenom på allvar i Pakistan. Där serieskaparen Sumit Kumar fått stor uppmärksamhet med sin serie Kashmir ki kahari. Kumar behandlar i sina serier ämnen som konflikten i Kashmir, etnisk och religiös tolerans med mera. Han är en mästare i att använda lokala referenser och traditioner för att göra det lättare för människor som inte gillar politik att på ett enkelt och underhållande sätt lära sig bakgrunden till de konflikter som plågar regionen.

Det är inte enkelt att ge ut serier riktad mot en vuxen publik i Egypten. Men tidskriften TokTok Magazine har lyckats överleva. Som i de flesta arabländer domineras serieutbudet i Egypten av serietidningar för barn. Men TokTok, med tecknaren och satirikern Andeel i spetsen, har lyckats få den månatliga antologin att överleva och frodas. Trots religiösa oroligheter och hot mot tidningen har den fortsatt kunna fungera helt fri från censur och hittills, trots sin regimkritik, vara redigerad av de egna artisterna. TokTok Magazine turnerar också för närvarande på den europeiska seriefestivalsscenen.

Independentserierna i Brasilien är mer vitala än någonsin. Serieromanen Morro da Favela, skapad av André Dinizs tillsammans med fotografen Mauricio Hora, är en stilsäker och vacker berättelse om ursprunget till Rio de Janeiros kåkstäder – favelas.  Morro da Favela är redan utgiven i Portugal men är nu på väg att översättas till fler språk. Morro de Favelas ryktas även vara på väg att ges ut av ett av de större förlagen i USA. Detta måste betraktas som ett rejält lyft och erkännande för den brasilianska seriescenen som annars varit rätt okänd det senaste decenniet.6

Annars är kanske den kanske mest intressanta serieskaparen just nu Cynthia B(onacossa), bland annat redaktör för tidskriften Golden Shower. Med en knivskarp, erotisk-feministisk satir, som är skoningslöst självutlämnande svingar hon vilt i sin kritik mot det korrumperade machosamhälle som råder i Brasilien idag. Golden Shower håller till skillnad från många andra brasilianska fanzines genomgående en mycket god klass. Man undrar när något svenskt eller europeiskt förlag får upp ögonen för denna mycket begåvade serieskapare? Personligen hoppas jag att ett internationellt genombrott står nära för dörren.

Thomas Karlsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree