Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Thick as Thieves med Mongrel

CD: Thick as Thieves med Mongrel

MongrelMongrel: Thick as Thieves (Losen Records/Border). Speltid: 39´00.

Thomas Husmo Litleskare (trumpet), Ayumi Tanaka (piano), Stian Andreas Egeland Andersen (bas) och Tore Flatjord (trummor)

Betyg:

betyg-4

 

 

Nu gör sig byrackan hörd igen. Den norska jazzgruppen Mongrel (blandras/gatukorsning/byracka) skivdebuterade förra året med Taskenspill och gästade även Örebro för en spelning på Konsthallen till ett videoverk av Stefan Rydéen. Om skivan skrev jag här på Kulturdelen att det var ”en debut som bara måste få en fortsättning”. Här är den: Thick as Thieves.

På det första spåret anar jag inslag med en lätt japansk färgning – kanske en liten signal om att pianisten Johan Lindvall har ersatts av Ayumi Tanaka. Men kvartetten har i stort sett behållit sin approach: modern jazz som varken skyr det melodiska eller det mer brötiga. Kanske att det nya albumet är något mer städat än det gamla, men tråkigt är det inte. Thomas Husmo Litleskares trumpet är viktig för gruppens sound, och han hanterar sitt instrument lite som Nils Petter Molvær med en ton som gärna drar åt det råa och skarpa snarare än det coola och smeksamma – som vill den säga att det här inte är någon trivseljazz att ha som bakgrundsmusik. Man kräver lyssnarens uppmärksamhet. Tanakas piano varierar mjuka melodislingor med spröda, droppande klanger och någon gång en mer hårdför attack och Tore Flatjords rytmiska trumspel kan brytas av cymbalskrap medan Stian Andersens bas trygg och säker går sin gång.

Den som föll för fjolårets Taskenspill lär inte bli besviken på Thick of Thieves. Med det nya albumet befäster Mongrel sin position på den norska jazzscenen – och då ska man veta att den scenen är en internationell angelägenhet långt från det provinsiella.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree