Hem » Dixit » I väntan på fotbollen och Godot

I väntan på fotbollen och Godot

Detta var alltså den omsusade matchen med  stort M. Tyskland mot Italien. Den moraliska EM-finalen. Efter 35 minuter tyckte jag att det vore lika bra att gå direkt till straffslagning. Det hände en del saker på planen men det hade bara en yttre likhet med fotboll. Det var som att sitta på en konsert och få sig till livs en utdragen soundcheck.
Kanske var det här Löws och Contes motsvarighet till soundcheck taktikcheck för att kolla att alla hade förstått taktiken och sin uppgift. De känner kanske varandras lag taktikidéer för bra.

Det är väl bra i och för sig med noggranna coacher. Och  det är kanske så här det blir när taktiknördar till coacher har tillgång till spelare som är så skickliga defensivt. De tar ut varandra och överraskningar är inte att vänta
Så här kan det vara: Coach A  förutser att Coach B kommer att spela på visst sätt och vill därför bjuda på en överraskning; A har också förutsett att B har förutsett också detta; givetvis har B förutsett allt vad A förutsett.   Kort sagt  A och B har en total reciprok förståelse för varandras förutseenden.  Återstår bara safety first och ändringar ad hoc under matchen.

Ungefär som i hjärnkampen  mellan Sherlock Holmes  och hans ärkefiende professor Moriarty. Jag tror att Holmes försvinner in i  en ny identitet för att lura mästerskurken. Men det är inte en gångbar som taktik i fotboll. Man kan inte dyka upp i Costa Ricas matchdress i EM.
Coacherna vet att fotbollsspelare dessvärre är människor och gör misstag;  den så kallade mänskliga faktorn ligger alltid i  bakhåll. Evolutionen har helt enkelt gjort oss felbara. Alla utom påven. Och så finns slumpen som har ett oändligt antal oförutsägbara lömska jävligheter att stöka till det in real life.

I andra halvlek inträffade två allvarliga haverier. Först slog slumpen till. Italienske mittbacken  Bonacci täckte ett förfelat inspel så illa att bollen studsade precis rätt för Özil som bara hade att sätta foten till i steget.  1-0 till Tyskland. Gement av slumpen. Men sådant  händer om försvarslinjen  faller för långt ner och låter motståndarna spela in boll efter boll i vimlets yra i straffområdet. Då kan slumpen slå till med en momentan målinkontinens.

Nästa haveri var när Italien tilldömdes en straff för att tyske mittbacken Boateng av oklar anledning  uppträdde som en fågel och viftade väldiga med armarna vid ett upphopp för att nicka bort en boll  inom straffområdet. Givetvis träffade bollen en av armarna. Straff och Bonucci satte den och spelade därmed 1-1 med sig själv.

Tyskland var bäst på att skjuta straffar  och går vidare till semifinalen för att där bli eliminerade av Island som spelar en hotfull minimalistisk, välstrukturerad och energisk fotboll signerad Lars Lagerbäck, länge hatad av uppburna svenska sportjournalister för sin förmenta tråkighet och kompetens.  Han tog ju alltid Sverige till slutspel. Men han var fel, fel! Nu geniförklarad.

Vad är det för övrigt för fel på en genomtänkt och disciplinerad  defensivfotboll? En i och för sig retorisk fråga som man kan svara på med ett generat leende. Den typen av fotboll är vår arvedel i leken med läderkulan för att låta lite 50-talistisk. 

Men bär inte Matchen och defensivvurmen fröet till fotbollens undergång i sig. Intellektuella och fotbollsgalna typer som jag kan ju råka i stilla extas över taktiska detaljer och en och annan snygg kombination som i för sig rinner ut i sanden – men tanken bakom var ju ändå rätt. Vad går upp mot en härlig 0-0-match en blöt höstkväll.

Vi kan ju till och med gå på teater och se Becketts pjäs I väntan på Godot med stor behållning. Godot dyker aldrig och det vet vi men vi sitter där ändå. Det  är svårare att sitta på en fotbollsmatch och vänta på att liret ska dyka upp. Kanske, kanske inteDen obildade primitiva delen av publiken vill ju se måååål, kombinationer, klackar, konstsparkar, dribblingar och gärna lite gruff. Det är en fotboll som piggar upp livsandarna för slika typer.

Men det gör inte alla filmningar.  Och tröjdragningarna är ett otyg som används som defensivt vapen. Till exempel när en spelare vinner bollen i ett bra läge för en kontring. Då måste han (Det går inte med hen här. Damfotbollen är inte där än.) vara beredd på att  bli dragen i tröjan gärna i halslinningen och om  inte  syrebristen stoppar honom utsättas för en klinixk benknepsfällning som är som att stoppa en käpp i ett cykelhjul.

Att stoppa en potentiellt farlig kontring benämns att ta en taktisk foul. Den är på väg  att bli epidemisk. Förövaren får visserligen ett gult kort. Men det är ett för lite straff. I flagranta fall borde kortet vara rött.

Nu är det dags att förbereda sig för Island-Frankrike. Eddan finns på plats för att jag ska komma in i rätt stämning av ordknapp visdom. Så att man kan kommentera matchen med kärva allitterationer genom mungipan som föröd fransmännens foot, fös dem fermt ur EM. Men fäll inte fotbollen  Gärna med röstläge som fil mot ett plåttak. Vi förlust undvik harakiri, det är japanskt. I stället för tungur knivur ha en flaska av det isländska brännvinet Svarta döden på lut. Det skänker djup glömska.

Dixie Ericson är kulturskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree